100 yıllık dostluk anlaşması: Türkiye-Rusya arasındaki antlaşma iki ülkeyi ortak paydada birleştirdi

Atatürk Araştırma Merkezi: Türkiye ve Rusya Arasındaki Kültürel ve Entelektüel İlişkiler Bilimsel Olarak Ele Alındı

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, “Dostluk ve Saldırmazlık Antlaşmasının 100. Yıl dönümünde, Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel ve entelektüel ilişkileri” konu alan bir panel düzenledi. Panelde, 1890-1940 yılları arasında iki ülke arasındaki ilişkiler tüm detaylarıyla ele alındı ve tartışıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi ve ATAM Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan gelişmelerin Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkilediğini vurgulayarak şunları aktardı:

“Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Rusya Sovyet idaresine girerken Türkiye’de Milli Mücadele süreci başladı. Bu dönemde iki ülke arasında ortak paydalar bulunmaktaydı ve Sovyet yönetimi, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki milli mücadeleye destek sundu. Bu destek, 16 Mart 1921 tarihinde imzalanan Moskova Antlaşması ile resmileşti. Türkiye ve Sovyetler Birliği diplomatik ilişkilerini güçlendirme adına adımlar attılar. Mustafa Kemal Paşa, cumhuriyetin ilanından sonra da barışçıl bir dış politika izleyerek komşularıyla ilişkileri geliştirmeyi hedefledi. Musul Meselesi de dış politikanın önemli bir konusu haline geldi ve Sovyetler Birliği ile Türkiye, Batılı devletlere karşı işbirliğini arttırdılar.”

Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç, merkezin Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Merkezimizin amacı, Atatürk, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihini tüm yönleriyle araştırmak ve elde edilen verileri kamuoyuyla paylaşmaktır. Bu yıl, 17 Aralık 1925 tarihinde imzalanan Türkiye-Sovyetler Birliği dostluk ve saldırmazlık antlaşmasının 100. yıl dönümüne denk geldiğimiz için tarihsel bir döneme ışık tutmayı amaçladık. Bu antlaşma, Sovyet Rusya ile Ankara Hükümeti arasındaki ilişkileri güçlendirmiştir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye-Rusya ilişkilerini çok yönlü bir şekilde incelemekteyiz ve bu ilişkileri sadece diplomatik açıdan değil, aynı zamanda kültürel ve entelektüel düzeyde de değerlendirmekteyiz.”

Panelde, ATAM Haberleşme üyesi Doç. Dr. Mustafa Tanrıverdi “Rusya İmparatorluğu’ndan Osmanlı topraklarına kültürel ve dini amaçlı seyahatlerin yansımaları” konusunda, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Türkan Olcay “Bolşoy Tiyatrosu’nun 1935 Yılı Türkiye Turnesi ve Yankıları” üzerine ve St. Petersburg Devlet Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov “1930’lu Yıllarda Rus-Türk Bilimsel İlişkiler” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Related Posts

Kassam Tugayları İsrail askerlerini taşıyan bir aracı hedef aldı

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nin güneyinde İsrail güçlerine yönelik yeni bir saldırı düzenlediklerini açıkladı. Kassam Tugayları tarafından yapılan yazılı açıklamada, Han Yunus kentinin kuzeybatısında, İsrail …

SPD Eş Genel Başkanı’ndan İmamoğlu’na destek mektubu

Almanya’da iktidar ortağı SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu için destek mektubu yayımladı.

Erdoğan imzaladı, 4 üniversitede 14 fakülte ve enstitü kapatıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 4 üniversitede 14 fakülte ve enstitü kapatıldı. Karar Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Ekonomik güç merkezi olabiliriz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Malezya’da, Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı’nda konuştu. Bakan Fidan, “Türkiye ve ASEAN lojistik koridorların kalbinde yer alıyor. Bu anlamda bağlantısallık açısından önemli roller oynayabiliriz. Bölgemizde ekonomik faaliyetin merkezi olarak hareket edebiliriz” dedi.

DEM’li Ahmet Türk’ün yurtdışı yasağı, ‘silah bırakma töreni’ için kaldırıldı

Son yerel seçimde üçüncü kez Mardin Büyükşehir Belediyesi’ni kazanan ve yine üçüncü kez yerine kayyum atanan Ahmet Türk’ün sekiz yıldır yurtdışı yasağının üç gün önce kaldırıldığı öğrenildi.

Bir İsrail askeri daha intihar etti! Toplam sayı 43’e yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana devam ediyor. İsrail ordusundaki intihar vakaları da artarken İsrail basını Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırılarda görev alan ve intihar eden askerlerin sayısının 43’e yükseldiğini …