Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Webledik

Webledik gündemi ve önemli gelişmeler

Webledik

Webledik gündemi ve önemli gelişmeler

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Haber

Adana’da Ayçiçeği Üretiminde Önemli Artış

By Elif Kaya
10 Haziran 2026 2 Min Read
Adana’da Ayçiçeği Üretiminde Önemli Artış için yorumlar kapalı
Adana'da Ayçiçeği Üretiminde Önemli Artış

Adana, Türkiye’nin önde gelen tarım merkezlerinden biri olarak, ayçiçeği ekiminde kaydedilen artışlarla dikkat çekiyor. Devlet desteklerinin etkisiyle, özellikle kış aylarında sert iklim koşullarının yaşandığı Tufanbeyli ilçesinde bile ayçiçeği ekimi yapılmaya başlandı. Çukurova’nın bereketli topraklarında, halk arasında “günebakan” olarak bilinen ayçiçeği, üreticilerin yüzünü güldüren bir alternatif haline geldi. Adana, Türkiye’nin yağlık ayçiçeği ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayarak, bu alandaki önemini artırıyor.

Tufanbeyli gibi kış aylarında kar yağışının yaşandığı bölgelerde bile üreticiler ayçiçeği ekimi yapmaya cesaret ediyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu yıl kuzey ilçelerde ayçiçeği ekim alanlarının önemli ölçüde genişlediğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl ayçiçeği fiyatlarının, üreticilerin buğdaydan daha fazla kazanç sağlamasına olanak tanıdığını belirten Doğan, bu durumun çiftçilerin ayçiçeğine yönelmesine neden olduğunu vurguladı.

Doğan, ayçiçeğinin soya ve buğday gibi diğer ürünlerle karşılaştırıldığında daha yüksek gelir sağladığını belirterek, “Ayçiçeği, çiftçilerimiz için önemli bir alternatif ürün durumuna geldi. Gelecek yıllarda Adana Ovası’ndaki ekim alanlarının daha da artacağını düşünüyoruz. Bölgemizde genellikle ayçiçeği, buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ekilmeye başlandı. Yayla kesimlerinde ise birincil ürün olarak yetiştiriliyor” diye konuştu.

Bu yıl yeterli yağış miktarının sağlanmasının ayçiçeği verimini olumlu yönde etkileyeceğinin altını çizen Doğan, kuzey ilçelerde birçok çiftçinin buğday yerine ayçiçeğini tercih ettiğini sözlerine ekledi. Ayçiçeğinin stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan Doğan, “Ayçiçeği yalnızca bitkisel yağ üretiminde değil, aynı zamanda hayvan yemi üretiminde de kritik bir tarım ürünüdür. Rusya-Ukrayna savaşı döneminde ayçiçeğinin ne kadar önemli bir ürün olduğunu tecrübe ettik. Üretimimizin artırılması, ülkemiz için büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Devlet desteklerinin artışına da değinen Doğan, geçen yıl dekara 732 lira olan ayçiçeği desteğinin bu yıl 930 liraya yükseldiğini belirterek, “Destek miktarında artış sağlandı, ancak enflasyon dikkate alındığında daha yüksek bir düzey bekliyorduk. Yine de desteklerin artışı, bölgedeki ayçiçeği ekim alanlarının genişlemesine katkı sağladı” dedi.

Tufanbeyli gibi yüksek rakımlı bölgelerde de ayçiçeği ekiminin arttığını anlatan Doğan, “Bu bölgelerde iklim daha serin olduğu için ekim ve hasat, ovaya göre daha geç gerçekleşiyor. Tufanbeyli, ayçiçeği üretimi açısından oldukça verimli bir bölge. Bu yıl alınacak verimin yüksek olması durumunda, üreticiler ilerleyen yıllarda da buğday yerine ayçiçeğini tercih edebilir” şeklinde konuştu. Geçen yıl ayçiçeği fiyatlarının kilogram başına 28-30 lira arasında seyrettiğini belirten Doğan, bu yıl fiyatların daha yüksek olması beklentisi içinde olduklarını ekledi. – ADANA

Author

Elif Kaya

Follow Me
Other Articles
Previous

Erzurum’da Soruşturmaların Ortalama Tamamlanma Süreleri Belirlendi

Next

Çukurören Biberi: Gelenekten Geleceğe Tarımın Simgesi

SON YAZILAR

  • ABD’de gümrük vergisi krizi yargıya taşındı: 25 eyaletten Trump yönetimine dev dava
  • Sıfır Çerçeve Dönemi Başlıyor: TECNO’nun Yeni Konsepti Tanıtıldı
  • CHP’deki ‘figüran skandalı’ soruşturması: Fatih Altaylı ifade verdi
  • Saat verildi: Kılıçdaroğlu açıklama yapacak
  • iPhone 17 Pro Max’de GTA 5 Çalıştırdılar: Performans Nasıl?
  • Aydın Çine’de orman yangını: Araçlar kül oldu, tarım alanları zarar gördü
  • İran Dışişleri Bakanlığı: İran’ın Mısır’a yönelik İHA saldırısıyla bir ilgisi bulunmuyor
  • Yavuzyılmaz ‘AKP’nin diplomatik başarı’sını belgeleriyle açıkladı: ‘229 milyon dolar Jersey Adası’nda buharlaştı!’
  • Alevler Hollywood yıldızının evine yaklaştı: George Clooney için tahliye alarmı
  • İsrail Suriye’nin Kuneytra bölgesini vurdu

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (884)
  • Ekonomi (75)
  • Haber (332)
  • Sağlık (91)
  • Teknoloji (40)
Copyright 2026 — Webledik. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme
Office Lisans Satın Al
beylikdüzü escort avcılar escort esenyurt escort beylikdüzü escort bahçeşehir escort istanbul escort
adana escort