Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Çetinkaya katliamcısı tahliye edildi: Teröristbaşı Öcalan’ın ‘sekreteryasında’ çalışmıştı

25 Aralık 1991’de Bakırköy’deki Çetinkaya mağazasına yapılan terör saldırısının faillerden Çetin Arkaş tahliye edildi.

10 yıl sonra ilk! Üçüncü yol ittifakı mı kurulacak?

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 10 yıl önce ayrıldığı Saadet Partisi’ni Cuma günü ziyaret edecek. Görüşmede Saadet Partisi, Yeniden Refah ve Gelecek partileri arasında kurulması planlanan “üçüncü yol” konuşulacak.

Karısını dövmek yetmedi! Araya girenler de payını aldı

Şanlıurfa’da bir şahıs, karısını sokak ortasında dövdü. Olayı gören bir vatandaş ise müdahale etmek isterken, şahsın tepkisiyle karşılaştı.

Nedim Şener’den Özgür Özel’e ‘Leman’ tepkisi: Ortaya çıkacak tablodan sorumlu olur

Gazeteci Nedim Şener, Haber Global canlı yayınında sözde mizah dergisi Leman’ın hadsiz paylaşımını değerlendirdi. Özgür Özel’in, konuyla ilgili açıklamalarına da yorum yapan Şener, “Özgür Özel de burada bunu ifade özgürlüğü olarak savunuyorsa kusura bakmasın ortaya çıkacak tablodan sorumlu olur yani” ifadelerini kullandı.

İstanbul’u birbirine katan suç makineleri yakalandı

İstanbul’da gündüzleri evlere girerek hırsızlık yapan iki kadın yakalandı. Şüphelilerden birinin 170, diğerinin ise 14 suç kaydı olduğu öğrenildi.

Emlak ofisinde silahlı kavga: 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bir emlak ofisinde çıkan silahlı kavgada 1 kişi öldü, 2’si ağır 3 kişi yaralandı.