Eğirdir Gölü’nde Temizlik Çalışmaları Devam Ediyor


Eğirdir Gölü’ne Verilen Can Suyu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Eğirdir Gölü, nefes almaya başladı. Göl yüzeyini temizledik, dip çamuru temizliğine başlıyoruz. Eğirdir Gölü’ne can suyu olmaya devam edeceğiz” dedi.

Isparta’daki Eğirdir Gölü ve kıyı kesimi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 5 Ocak 2021’de ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak ilan edildi. Geçen yıl ağustos ayında gölde kuraklığa bağlı çekilmeyle beraber alg patlaması ve sucul bitki istilası görüldü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla ilgili kurumlar harekete geçti. Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü koordinesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Isparta Valiliği, Isparta Belediye Başkanlığı, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Merkezi, TÜBİTAK, üniversiteler, kamu ve özel sektör kuruluşları bir araya geldi. Arazi çalışmalarıyla beraber alınması gereken tedbirler belirlendi.

9 Maddelik Eylem Planı

TVK Genel Müdürlüğü, göldeki sucul bitkilerin seyreltilmesi ve dipte biriken sedimentle biyokütlenin kaldırılmasına ilişkin ön fizibilite raporu düzenledi. Süleyman Demirel Üniversitesi ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden bilim insanları da Ekosistem Değerlendirme Raporu’nu (EDR) hazırladı.

Bakan Kurum, bu çalışmalar ışığında belirlenen eylem planını 27 Ağustos 2024’te kamuoyuna duyurdu. Bugüne kadar 9 maddelik eylem planının 8’i tamamlandı. Ekosistem Değerlendirme Raporu’na göre; yüzey temizliği ve ot kesimi çalışmaları hassasiyetle yürütüldü. Göl içindeki hassas bölgelerde ise özel ekipmanlı dalgıçlar temizlik yaptı. Gölden toplanan bitki numunesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nde analiz edildi.

2 Noktada Dip Çamuru Temizliği

Barındırdığı endemik türler, kuşlar ve diğer canlılar için önemli bir habitat oluşturan Eğirdir Gölü’nün korunması için en önemli ve son adım dip çamuru temizliği olacak. Göl tabanında oluşan dip çamurunun bertarafı ile ilgili Eğirdir Gölü Fizibilite Raporu hazırlandı. Raporda göldeki su kalitesi ve kirlilik yükleri ile göl su seviyesindeki azalmaların nedenleri ve çözüm önerileri belirlendi.

Önümüzdeki günlerde bilim insanlarının hazırladığı fizibilite raporu doğrultusunda çamur yoğunluğunun oluştuğu Hoyran Boğazı ve Eğirdir ilçesi kıyıları olmak üzere iki ayrı alanda dip çamuru alınacak.

‘Eğirdir’e Can Suyu Olmaya Devam Edeceğiz’

Gölün son halinin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Bakan Kurum, “Eğirdir Gölü, nefes almaya başladı. Göldeki kirliliğe karşı hayata geçirdiğimiz eylem planımız aşama aşama tamamlanıyor. Göl yüzeyini temizledik, dip çamuru temizliğine başlıyoruz. Eğirdir Gölü’ne can suyu olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Dip Çamuru Planın Son ve Kritik Ayağı’

Bakan Kurum’un paylaştığı videoda görüşlerine yer verilen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Isparta İl Müdürü Bekir Çelenk, eylem planının uluslararası koruma standartlarına uygun şekilde yürütüldüğüne dikkat çekerek, “Dip çamuru temizliği Eğirdir Gölü Eylem Planı’nın son ve en kritik ayağını oluşturuyor. Bu aşama başarıyla tamamlandığında planın ana hedeflerini büyük ölçüde gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Doğal Sit Alanları 2’nci Bölge Şube Müdürü Uğur Kurt da çalışmalarla Eğirdir Gölü’nün ekosisteminin korunarak sürdürülebilir bir şekilde gelecek nesillere aktarılacağına dikkat çekti.

Haber: ANKARA


Related Posts

ABD – Meksika sınırında kaçak silah alarmı

Meksika Savunma Bakanlığı ve Federal Başsavcılık tarafından Kongre’ye sunulan rapora göre, Kasım 2024 ile Mayıs 2025 arasında ABD’den Meksika’ya giren yasa dışı silahların yüzde 43’ü Teksas sınır geçişlerinden yapıldı. Bu dönemde 5 bin 869 ateşli …

Böylesi şimdiye kadar ilk kez oldu! CHP’li ve AKP’li vekillerin sokakta slogan savaşı

CHP Milletvekilleri, CHP’li belediyelere yönelik operasyonları protesto etmek için TBMM’den Adalet Bakanlığı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında CHP’li vekiller istifa sloganları atarken, AKP’liler ise destek verdi.

Rusya İHA ve füzelerle saldırdı: Ukrayna’nın askeri havaalanları hedef oldu

Rusya Savunma Bakanlığı, uzun menzilli yüksek hassasiyetli silah ve insansız hava araçlarıyla (İHA) Ukrayna’nın askeri havaalanı altyapısına yönelik saldırı düzenlediklerini duyurdu. Açıklamada, saldırının hedefine ulaştığı kaydedildi.

Bahçeli’nin ardından Erdoğan’dan da “İmamoğlu davası TRT’de yayınlansın” talebine yeşil ışık!

Bahçeli’nin ardından Erdoğan’dan da “İmamoğlu davası TRT’de yayınlansın” talebine yeşil ışık!

Macaristan Başbakanı Orban, Avrupa Birliği lideri Leyen’e seslendi: Gitme zamanı

Orban, 2022’den bu yana içe kapanık, daha “milliyetçi” politikalar ile Avrupa Birliği’ne karşı bir tutum izliyor

Murat Çalık cezaevinde fenalaştı, acil servise götürüldü

Ameliyat sonrası cezaevine sevk edilen Mehmet Murat Çalık, cezaevinde fenalaştı, ambulansla yeniden hastaneye götürüldü.