OECD, Türkiye raporunu açıkladı: En hızlı büyüyen ülke

Türkiye İnceleme Raporu: OECD’den Önemli Tavsiyeler!

OECD, Türkiye’nin ekonomik performansını değerlendirdiği “Türkiye İnceleme Raporu”‘nu yayımladı. Rapora göre son 10 yılda Türkiye, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu ve yıllık ortalama yüzde 4,9 büyüme kaydetti.

Raporda ayrıca, halkın yaşam standartlarının iyileştiği, iş gücü piyasasında ve sosyal göstergelerde önemli gelişmeler sağlandığı belirtiliyor. Türkiye’de iş gücüne katılım oranı artarken yoksulluk oranı da önemli ölçüde azaldı.

Enerji, atık, su tüketimi gibi çevresel konularda ilerleme kaydeden Türkiye, ekonomik büyümesini çevreye duyarlı bir şekilde sürdürmeyi hedefliyor.

Ekonominin Normalleşme Süreci

OECD’nin raporunda 2023 seçimlerinin ardından Türkiye’de ekonomik politikaların normalleşme sürecine girdiği ve makroekonomik istikrarın sağlanması için adımlar atıldığı vurgulanıyor.

Para ve maliye politikalarında uygulanan sıkılaştırma önlemleri finansal piyasalarda istikrarın artmasına katkı sağlarken, enflasyonun hedeflerle uyumlu seviyelere gelmesi için önem taşıyor.

Ekonomik Beklentiler

OECD, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, 2026’da ise yüzde 3,9 büyüyeceğini ve enflasyonun kontrol altına alınacağını tahmin ediyor.

Öte yandan kamu borcu oranının düşük seyretmesi beklenirken bütçe açığının azalacağı ve ihracatın artacağı öngörülüyor. Vergi reformlarıyla mali disiplinin sağlanması ve yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Yeşil Dönüşüm ve Kadın İstihdamı

OECD, Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecini hızlandırması ve kadın istihdamını artırması gerektiğini vurguluyor. Enerji üretiminde kömür yerine yenilenebilir kaynaklara yönelmek, ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmak için önem taşıyor.

Genel Sekreter Mathias Cormann, Türkiye’nin verimlilik artışını sürdürmesi ve yapısal reformları hayata geçirmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye’nin OECD ülkeleriyle yakınsamayı güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye İçin Gelecek Öneriler

Mali disiplini koruyarak, yapısal reformları hayata geçirerek ve yeşil dönüşüm sürecini hızlandırarak Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılmak için adımlar atılması gerektiği belirtiliyor.

Özellikle kadın istihdamının artırılması, çevre dostu politikaların benimsenmesi ve verimliliğin artırılması Türkiye’nin gelecek hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayabilir.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Gümüşte yükseliş durdurulamıyor: 3 ay içinde…

Yılbaşından bu yana dikkat çeken bir prim yapan gümüşteki yükseliş, hem teknik göstergeler hem de küresel arz kaynaklı gelişmelerle destekleniyor. Yatırımcılar, artan ticaret gerilimleriyle güvenli limanlara yöneliyor.

Türkiye’nin komşularına ihracatı arttı

Türkiye’nin komşuları Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan’a yaptığı ihracat, 2025’in ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,8 artarak 13,3 milyar dolara çıktı.

Yumurta ihracatının kayda bağlanması fiyat istikrarını sağlayabilir

Yumurta Üreticileri, Ürünleri ve Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yumurta ihracatının kayda bağlanmasının kısa vadede fiyatlarda istikrar sağlayabileceğini belirterek, “Yumurta fiyatlarında uzun vadede istikrarın sağlanması için arz ve talep esnekliğini, üreticinin yatırım motivasyonunu artırmak, yumurta ürünleri sanayisinin gelişimini sağlamak öncelik olmalı” dedi.

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.