Annenin diş sağlığı bebeği de etkiliyor

Annenin Diş Sağlığı, Bebeği de Etkiliyor

İSTANBUL (İGFA) – Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, hamileliğin ilk üç aylık döneminde sık görülen bulantı ve kusmanın diş aşınmalarına yol açabileceğini belirtti. Bu durumda sodyum bikarbonatla gargara yapmanın asidik ortamı nötralize ettiğini vurgulayan Dt. Demir, kusmadan hemen sonra diş fırçalamaktan kaçınılması gerektiğini kaydetti.

Düzenli Su Tüketmek Önemli

Hamilelik döneminde ağız kuruluğunun diş çürükleri ve diş eti hastalıkları riskini artırabileceğine dikkat çeken Nurgül Demir, düzenli su tüketiminin diş sağlığı için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, xilitollü sakızların ağızdaki asitleri dengeleyerek çürüklere karşı koruyucu rol oynadığını söyledi.

Gebelik Diyeti Sorunlarına Yol Açabilir

Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde diş eti hastalıklarına daha dikkat edilmesi gerektiğini belirten Demir, bu hastalıkların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Anne adaylarının düzenli diş hekimi kontrollerine gitmeleri gerektiğini söyleyen Dt. Demir, diş eti hastalıklarının erken teşhisinin önemini vurguladı.

Dt. Demir, ayrıca bu konuda dikkat edilmesi gereken 5 hususu şu şekilde sıraladı:

  • Anne adaylarının düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmamaları.
  • Bulantı ve kusma sonrası diş fırçalamadan önce beklenmesi.
  • Dişlerin sabah ve akşam düzenli fırçalanması.
  • Ağız kuruluğunda xilitollü sakız kullanımı.
  • Organik yoğurt ve kefir tüketilmesi.

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Keneler yeni konakçı arayabilir’

Bolu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok, sokak hayvanlarının toplanmasının keneleri farklı canlılara yönlendirebileceğini belirtti. Türkiye’de 2025 yılında şimdiye dek 7 bin kene vakası görülürken, 15 kişi hayatını kaybetti.

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

60 yaşın üstündeyseniz bunu yapmayı bırakın, ölüm riskini yüzde 26 artırıyor!

Uzmanlar, 60 yaş ve üzeri bireylerin sosyal izolasyona girmesinin, yalnızlığın yol açtığı fiziksel ve zihinsel yıpranma nedeniyle ölüm riskini yüzde 26 oranında yükselttiğini açıkladı.

Basit önlemlerle cilt kanserinden korunun

Cilt kanserinin yetişkin ve çocuklarda görebildiğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zekeriya Hannarici, korunmanın basit olduğunu ve ciltte oluşan lekelerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.