Kastamonu ormanlarında hasat edilip Avrupa’ya ihraç ediliyor. 100 bin TL değerinde

Kastamonu’nun Yağmurları Mantar Bolluğunu Tetikledi

Kastamonu’da özellikle sonbahar aylarında yaşanan yağışlar, bol miktarda mantarın çıkmasına sebep oldu. Kırsal kesimde yaşayan halkın topladığı mantarlar, Kastamonu’daki işletmelerde işlenerek Türkiye’nin dört bir yanıyla Avrupa’ya ihraç ediliyor. Özellikle Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, İsviçre, Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerine dondurulmuş mantarlar gönderiliyor ve bu ülkelerde büyük ilgi görüyor. Kastamonu’daki firmalar yılda aproximativement 100 milyon TL değerinde mantar ihraç ediyorlar.

AVRUPA’NIN MANTAR İHTİYACINI KARŞILAYAN FERHAT ÇEVİK

Ferhat Çevik, dedesi ve babasının izinden giderek 3. kuşak mantar üreticisi olarak faaliyet gösteriyor ve eşi Arzu Çelik ile birlikte tonlarca mantarı yurt dışına ihraç ediyor. Her geçen yıl kapasitesini artıran Çevik, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme (TKDK) Kurumunun IPARD-2 13. çağrısına başvurdu ve 11,6 milyon lira yatırım yaparak 5 milyon lira hibe desteği aldı. Ferhat Çevik’in çabaları sayesinde yılda yaklaşık 900 ton mantar Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

“800-900 TON GİBİ BİR HASAT DÖNEMİMİZ OLDU”

Bu yıl 900 ton civarında hasılat elde ettiklerini belirten Ferhat Çevik, mantar işine 1988 yılından beri yoğunlaştığını ve her geçen yıl işlerini geliştirerek büyüttüğünü ifade etti. Çevik, doğadan topladıkları 18 farklı mantar çeşidinin 5-6 çeşidini Almanya, İtalya, Fransa, İsviçre, Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelere ihraç ettiklerini söyledi. Türkiye’de yetiştirilen mantar çeşitlerinin yüzde 90’ını ihraç ettiklerini belirten Çevik, mantarın protein ve lezzet açısından etten daha zengin olduğunu ve bu nedenle yurt dışında büyük talep gördüğünü vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir