Adana Kebap Yanında Yeni Trend: Toz Şalgam

ADANA kebabının yanında sıkça tüketilen kentin simge içeceği şalgamın, akademisyenler tarafından toz hali geliştirildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten ve ekibinin dondurarak kurutma yöntemiyle elde ettiği toz şalgam ile içeceğin hiçbir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan raf ömrü uzatıldı. Başka kentlere giderken rahatlıkla taşıma kolaylığı da getiren bu ürün, fiziksel, kimyasal ve duyusal bakımdan fermente şalgam suyundan herhangi bir farkı olmadığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenerek, tescillendi.

Adanalıların kebap ve simidin yanında sıkça tükettiği simge içeceklerden şalgam suyu toz formuna getirildi. ÇÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten, Araştırma Görevlisi Dr. Bilal Ağırman ve Dr. Cennet Pelin Boyacı, laktik asit fermantasyonuyla üretilen şalgam suyuna dondurarak kurutma yöntemi uygulayarak düşük sıcaklık ve yüksek basınç altında toz halini elde etti. Bu yöntemle üretilen şalgam tozunun herhangi bir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan raf ömrünün uzatıldığını belirten Prof. Dr. Hüseyin Erten, “Adana’da kebap yanında şalgamda çok sevilerek tüketilen fermantasyon ürünü bir içecek. Biz öncelikle geleneksel yöntemle şalgam suyunu ürettik. Daha sonra buna dondurarak kurutma yöntemini uyguladık ve toz hale getirdik. Farklı oranlarda kullanarak duyusal denemeler yaptık. Bu orandaki şalgam tozunu kullanarak standartlara uygun bir içecek üretmiş olduk” dedi.

NAKLİYE VE İHRACATI KOLAYLAŞTIRACAK

Bu ürünün avantajlarını anlatan Prof. Dr. Erten, “En önemli avantajı taşıması kolay. Nakliye ve ihracatı kolaylaştırmış olacak. Başka ülkelere, şehirlere bavullarda taşınması, ikramı, hediyesi rahatlıkla yapılabilir. Ayrıca biz toz şalgam ile herhangi bir katkı maddesi kullanmadan raf ömrünü uzatmış oluyoruz. Mineraller açısından zengin, hazmı kolaylaştıran bu ürünün faydaları da çok fazladır. Ulusal patent olarak da tescillenmiş oldu. Ticarileşmesi işletmelere, sanayicilere bağlı, onlar bu ürünü üretmek isterlerse biz üniversite olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız” diye konuştu.

Related Posts

Savaşın 5. günü: İran ve İsrail füze saldırılarına başladı

İran’da Tebriz şehri patlamalarla sarsılırken, İsrail havalanan füzeler sebebiyle kırmızı alarma geçti.

İran’ın henüz devreye girmeyen silahı: Hürremşehr hipersonik füzesi… Tahran, ağır harp başlığına sahip füzeyi kullanacak mı?

İran, İsrail’e karşı yıkıcı misillemelerine devam ediyor. İran’ın balistik füzeler kullanarak düzenlediği Gerçek Vaat-3 operasyonu, İsrail’de en az 16 kişi saldırılarda hayatını kaybederken, 200 kişi yaralandı. İran, 4 gündür devam eden çatışmada Fettah ve İmad gibi balistik füzeleriyle İsrail’i vururken, Tel Aviv başta olmak üzere çeşitli şehirlerde ağır tahribata yol açtı. Buna Karşın Tahran yönetimi, gelişmiş balistik füzesi Hürremşehr’i henüz kullanmadı. Peki Hürremşehr’in özellikleri neler ve İsrail savunması Hürremşehr’i durdurabilir mi?

Demir Kubbe Türkiye’de var mı, İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe hangi ülkelerde var?

İsrail’in kısa menzilli füze tehditlerine karşı geliştirdiği Demir Kubbe hava savunma sistemi, 2011’den bu yana ülke genelinde aktif olarak kullanılıyor. Ancak İran’ın İsrail’i hedef alarak ateşlediği füzeler, Demir Kubbe’yi aşarak Tel Aviv’i vurdu. Gelişmelerin ardından gözler Demir Kubbe’ye dönerken Demir Kubbe hangi ülkelerde var, Türkiye’de Demir Kubbe var mı sorularını beraberinde getirdi.

Otomobilden 7 külçe altın çıktı

Edirne’de polis ekipleri, otomobilde 9 kilo 900 gram ağırlığında 7 külçe altın ele geçirdi.

Kremlin’den İsrail-İran gerilimine ilişkin ilk değerlendirme: Kınıyoruz

İsrail’in İran’daki nükleer tesisler de dahil çeşitli hedeflere yönelik saldırıları ve İran’ın bunlara verdiği yanıtların ardından Kremlin’den açıklama geldi.

İsrail’den İran’a “Yükselen Aslan” saldırısı | Devrim Muhafızları Komutanı Selami öldürüldü, İran’da nükleer tesisler, askerî hedefler, komutanlar ve bilim insanları hedef alındı

Saldırı sonrası İsrail’de OHAL ilan edildi. İsrail saldırılarında Tahran yakınlarındaki Natanz nükleer tesisinin iki kez hedef alındığı ancak sızıntı olmadığı bildirildi