Alışveriş poşetine yüzde 100 zam: 1 Ocak’ta başlayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2025 yılı için belirlenen geri kazanım katılım payı (GEKAP) tutarları Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemeye göre, bazı ürünler için geri kazanım katılım payı tutarları %43.93 oranında artırıldı, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Yapılan düzenlemeye göre belirlenen bazı ürünlerin geri kazanım katılım payı tutarları şu şekilde olacak:

  • Plastik poşetler için 86 kuruş
  • Lastik için 27 lira
  • Çinko karbon piller için 27 lira
  • Madeni yağ için 6 lira 70 kuruş
  • Bitkisel yağ için 6 lira 70 kuruş
  • İlaç için 14 kuruş
  • Plastik ambalajlardaki 0,33 litreye kadar olan içecek ambalajı için 8,6 kuruş

Bakanlık, 2025 yılında market poşetlerinin adet başına 50 kuruştan satılmasını kararlaştırdı, bu karara rağmen plastik poşetlerin fiyatı 5 yıldır 25 kuruş olarak sabit tutulmaktaydı. Geçen yıl geri kazanım katkı payı 60 kuruş olarak belirlenmiş olsa da poşet fiyatı değişmemişti. Bakanlık, plastik poşetlerle ilgili yapılan zam kararını almak için sektör temsilcileriyle bir araya geldi ve aldıkları talepler doğrultusunda 2025 yılı için adet başına 50 kuruş olarak belirlendi. Bu karar da 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak.

(ANKA HABER AJANSI)

Related Posts

Bakır son üç ayın zirvesini gördü

Bakır vadeli işlemleri, salı günü itibarıyla pound başına 5,1 dolar seviyesine yaklaşarak son üç ayın en yüksek değerini gördü. Bu artışta, önemli borsalardaki arz darlığı ve doların değer kaybetmesi belirleyici faktörler olarak öne çıktı. ABD …

Vergi incelemeleri dijitalleşti: e-İnceleme sistemi kullanıma açıldı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Kur korumalı mevduat bakiyesi geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam Kur Korumalı Mevduat bakiyesinin 15 milyar 200 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı.

Dev kuruluştan yıl sonu altın tahmini: Beklentiler yukarı revize edildi!

Fitch, emtia piyasasına yönelik yeni beklentilerini açıkladı. Kuruluş, altın ve bakır gibi önemli metallerde fiyat tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Küresel ekonomik görünüm, piyasa tahminlerinde etkili olmaya devam ediyor

CHP’li Kış isyan etti: Vatandaş vergiye, cezaya, harca çalışıyor

CHP’li Kış, “Bu ülkede vatandaş vergiye, cezaya, harca çalışıyor, sarayın kasası büyüyor!” dedi. CHP’li Gülcan Kış, son artışlarla birlikte yurt dışı çıkış harcının 710 liraya yükseltildiğini, buna ek olarak pasaport işlemlerinde sağlık sigortası bedeli adı altında vatandaştan dört ayda tam 1 milyar lira toplandığını hatırlattı.

Ekrem İmamoğlu, iktidara seslendi: Artık gitmiyor, milletimiz nefes alamıyor; ekonomiyi batıran bu anlayış milletimize ihanet!

Ekrem İmamoğlu, iktidara seslendi: Artık gitmiyor, milletimiz nefes alamıyor; ekonomiyi batıran bu anlayış milletimize ihanet!