Avustralya üniversiteleri Çin’e kapılarını kapattı

ANKARA (AA) – Avustralya’nın önde gelen 6 üniversitesi Çin üniversiteleriyle ortak dersler yürütülen Konfüçyüs Enstitülerini kapattı.

ABC News’ün haberine göre, Avustralya’da hükümet, “akademik özgürlüğe zarar verdiği ve Çinli yetkililerin üniversitelerde etkisinin arttığı” gerekçesiyle Çin dili ve kültürü üzerine dersler veren Konfüçyüs Enstitülerine yönelik incelemelerini artırdı.

AVUSTRALYA ÜNİVERSİTELERİ ÇİN’E KAPILARINI KAPATTI

Bu kapsamda Avustralya’nın önde gelen 6 üniversitesi enstitülerin çalışmalarının devam etmesi için sözleşmelerini yenilemedi.

Çin üniversiteleriyle ortak dersler yürüten Konfüçyüs Enstitüleri, Melbourne ve Queensland’ın da aralarında bulunduğu 6 üniversitede kapatıldı.

Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, üniversitelerde yeni Konfüçyüs Enstitüsü açılmamasını talep etti.

KONFÜÇYÜS ENSTİTÜSÜ NEDİR?

Konfüçyüs Enstitüleri, Çin’deki yükseköğretim kuruluşları ile diğer ülkelerde bulunan yükseköğretim kuruluşları arasında sürdürülen kamu eğitim ortaklıklarıdır.

Bunlar, Çin Hükûmeti’ne bağlı Hanban örgütünün düzenlediği ve kısmen finanse ettiği ortaklıklardır. Enstitülerin belirtilen amacı Çin dili ve kültürünü tanıtmak, Dünya çapında yabancı dil olarak Çince eğitimini desteklemek ve kültür alışverişlerine olanaklar sağlamaktır.

Related Posts

Macron ve Netanyahu arasında sert tartışma

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail hükümetinin Gazze politikalarını sert bir dille eleştirdi. İsrail hükümetinin yaptıklarının kabul edilemez ve utanç verici olduğunu belirten Macron, bölgedeki insani durumu dramatik olarak nitelendirdi.

Ünlü şef Hazer Amani CHP’ye katıldı!

Dünyaca ünlü şef Hazer Amani ve iş insanı Metin Özkan, CHP’ye katıldı. Rozetlerini CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek taktı. Zeybek, “Geleceği birlikte inşa etmeye kararlıyız” mesajı verdi.

Çin’de kum fırtınası: 10 bin kişi tahliye edildi

Çin’de kum fırtınası: 10 bin kişi tahliye edildi

Miçotakis Avrupa’da Türkiye konuştu

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, önceki iki günde gerçekleştirdiği İtalya ve Almanya ziyaretlerinin gündemine yine Türkiye’yi aldı.

Ödüllü iki restoran batıyor: 50 milyon lira borç, 82 alacaklı

Ödüllü iki restoran, artan borçlar ve devam eden bir mali soruşturmanın gölgesinde faaliyetlerine aniden son verdi. Tasfiye sürecine giren işletmelerin toplam borcu 1.3 milyon doları aşarken, çalışanlara ödenmemiş ücretler, kullanılmamış hediye çekleri ve onlarca alacaklı gündeme geldi.

Tüfekle oynayan çocuk kendini vurdu

Mardin’de 14 yaşındaki çocuk oynadığı tüfeğin kazara ateş alması sonucu ağır yaralandı.