Bakır İşlemeciliğinde Bir Dönem: Hasan Var’ın Hikayesi

Izmir’de Bakır İşlemeciliği Yapan Hasan Var: “Bakırdan Takı Yaparak Mesleğime Değer Katıyorum”

Izmir’de bakır işlemeciliği yapan ve Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanına sahip olan 58 yaşındaki Hasan Var, meslek hayatına 7 yaşında Kemeraltı’nda kuyumculuk yaparak başladı. Daha sonra 14 yaşında memleketi Erzincan’da öğrendiği bakırcılık ile yoluna devam eden Var, bakır tava, tencere, ibrik gibi ürünlere talebin azalması üzerine bakırı takı yaparak mesleğine yeni bir soluk getirdi.

Kemeraltı’nın Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Hasan Var

Dünyanın en büyük tarihi açık hava çarşılarından biri olan Kemeraltı’nda bakır işlemeciliği yapan Hasan Var, “44 yıldır bakırcılık yapıyorum. Artık bakırcılıkla kuyumculuğu birleştirdim. Bakırdan taşlı bilezik, kolye, yüzük yapıyorum” şeklinde konuştu. Erzincan’da 3 yıl çıraklık yaptığını belirten Var, mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu ve sektörde yetişen zanaatkarların azaldığını dile getirdi.

Var, bakır işi ve kuyumculuğu birleştirme fikrinin eşine ait olduğunu ve bu sayede bakır takılar ürettiklerini aktardı. Bakır takıların sağlığa faydalarını anlatan Var, “Bakır bilezik hem negatif elektriği alır hem de kireçlemeyi önler. Bakırdan yapılan takıları öneriyorum” dedi.

Mesleğin Geleceği ve Destek Beklentisi

Var, sanatların kaybolmaması ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yaşım elverdiğince bu mesleği sürdüreceğim. Destek olunmalı, reklam yapılmalı. Halk eğitimlerinde, belediyelerin organizasyonlarında bu meslekler desteklenmeli” şeklinde konuştu. Hasan Var, “Bakırdan yapılan takıların yanı sıra el sanatlarına da destek verilmeli. Ekonomik getirisi olan meslekler insanların daha iyi şartlarda yaşamalarını sağlar” diyerek meslektaşlarına ve el sanatlarına destek çağrısında bulundu.

Related Posts

Gümüşte yükseliş durdurulamıyor: 3 ay içinde…

Yılbaşından bu yana dikkat çeken bir prim yapan gümüşteki yükseliş, hem teknik göstergeler hem de küresel arz kaynaklı gelişmelerle destekleniyor. Yatırımcılar, artan ticaret gerilimleriyle güvenli limanlara yöneliyor.

Türkiye’nin komşularına ihracatı arttı

Türkiye’nin komşuları Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan’a yaptığı ihracat, 2025’in ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,8 artarak 13,3 milyar dolara çıktı.

Yumurta ihracatının kayda bağlanması fiyat istikrarını sağlayabilir

Yumurta Üreticileri, Ürünleri ve Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yumurta ihracatının kayda bağlanmasının kısa vadede fiyatlarda istikrar sağlayabileceğini belirterek, “Yumurta fiyatlarında uzun vadede istikrarın sağlanması için arz ve talep esnekliğini, üreticinin yatırım motivasyonunu artırmak, yumurta ürünleri sanayisinin gelişimini sağlamak öncelik olmalı” dedi.

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.