Bankalar işlem ücretlerinin tümüne sessiz sedasız büyük zam yaptı, fiyatlar uçtu

Bankalar, 1 Şubat itibarıyla birçok işlem ücretine fark ettirmeden zam yaptı. EFT ve FAST ücretleri, kredi kartı aidatları, nakit avans faizleri ve otomatik fatura ödeme komisyonları gibi birçok bankacılık hizmetinde artış yaşandı. Vatandaşlar bu ani yükseliş karşısında şaşkınlık yaşarken, uzmanlar bankacılık işlemleri konusunda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

FAST ve EFT Ücretlerinde Belirgin Artış

Merkez Bankası’nın günlük FAST transfer limitini 100 bin TL’ye çıkarması ile birlikte, bu hizmetin ücretleri de artırıldı. Daha önce 4,66 TL olan FAST işlemi vergiler dahil 6,39 TL’ye yükseltildi. 20 bin TL’lik bir FAST işlemi için mobil bankacılıkta 12,80 TL, ATM’de 44,68 TL, şube üzerinden gerçekleştirildiğinde ise 64 TL kesinti yapılıyor.

EFT işlemlerinde de benzer bir artış yaşanırken, kullanılan platforma göre değişen ücretlendirmeler vatandaşı zor durumda bırakıyor.

Kredi Kartı Aidatları Ciddi Oranda Arttı

Standart kredi kartı aidatları 600 TL’den başlayarak 1.200 TL’yi aşarken, ek kartlardan alınan ücret 250 – 300 TL arasında değişiyor. Kayıp veya çalıntı nedeniyle kart yenileme ücretleri de artırıldı; ilk iki yenileme ücretsiz yapılırken, üçüncü yenilemeden itibaren 80 ile 150 TL arasında bir kesinti uygulanıyor. Banka kartı yenileme ücreti ise 50 TL olarak belirlenmiş durumda.

Özellikle düşük gelirli vatandaşlar için bu yeni ücretler, banka kartı ve kredi kartı kullanımını daha da zorlaştırıyor.

Nakit Avans ve Fatura Ödemelerinde Gizli Kesintiler

Nakit avans işlemlerinde faiz oranı yüzde 5’e çıkarılırken, BSMV ve KKDF vergileriyle birlikte toplam maliyet yüzde 6’yı aşıyor. Gecikme faizi ise vergilerle birlikte yüzde 6,4’e kadar yükselmiş durumda.

Otomatik ödeme talimatı verilen su, elektrik, internet gibi faturalar kredi kartı ile ödendiğinde, son ödeme tarihine kadar nakit avans faizi uygulanıyor. Bu oran vergiler dahil yüzde 6’yı geçiyor.

Ayrıca SGK ve benzeri resmi kurumlara yapılan prim ödemelerinde bankalar, yüzde 3’e varan ek ücret kesintisi yapıyor. Bu gizli komisyonlar, vatandaşların hesaplarından fark edilmeden para çekilmesine yol açıyor.

Uzmanlardan Uyarı: Banka İşlemlerinizin Takibini Yapın!

Ekonomistler, bankaların artan işlem ücretlerine karşı kullanıcıların daha bilinçli olması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, düzenli olarak hesap ekstresinin kontrol edilmesini, bankaların ücret politikalarının incelenmesini ve mümkünse düşük maliyetli alternatiflerin tercih edilmesini öneriyor.

Related Posts

Yumurta ihracatının kayda bağlanması fiyat istikrarını sağlayabilir

Yumurta Üreticileri, Ürünleri ve Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yumurta ihracatının kayda bağlanmasının kısa vadede fiyatlarda istikrar sağlayabileceğini belirterek, “Yumurta fiyatlarında uzun vadede istikrarın sağlanması için arz ve talep esnekliğini, üreticinin yatırım motivasyonunu artırmak, yumurta ürünleri sanayisinin gelişimini sağlamak öncelik olmalı” dedi.

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.

Borçlular dikkat: Resmi Gazete’de yayımlandı o tutar yükseldi!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız ödeme tutarı artırıldı. Yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamu kurumları da bu değişikliğe uyacak.