Bankalarda vatandaşın borç yükü artıyor: Kredi hacmi 15,6 trilyon TL’ye dayandı

2021’de Faiz Politikasının Etkileri ve Ekonomiye Yansımaları

Geçtiğimiz yıl, ekonomi yönetiminin ”faiz” politikasında değişiklik yapması, halen etkisini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Kasım 2021’de faizle ilgili yaptığı açıklamada, “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadele mi de sürdüreceğim.” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın bu açıklamalarıyla birlikte faizlerde indirim beklentisi oluşmuş ve Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Nurettin Nebati getirilmişti. Ancak, Türk lirasının değer kaybına neden olacak Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, 21 Aralık 2021’de Nebati tarafından duyurulmuştu. Bunun sonucunda yaşanan gelişmeler ile döviz kuru yükseldi, Türk lirası değer kaybetti ve enflasyon yıllık bazda yüzde 80’lere yükseldi.

İktidarın faiz politikası, alım gücünün düşmesi ve maliyetlerin artması sonucunda vatandaşları bankalara ve kredilere yönlendirdi. Bankalardaki toplam kredilerin 2024 yılında 15,6 trilyon TL’ye ulaşması beklenirken, 2023 yılında ise kredilerin toplam tutarı 11,2 trilyon TL düzeyinde gerçekleşti. Böylelikle, kredilerde yüzde 37,7’lik bir artış yaşandı.

Türkiye Bankalar Birliği’nin 2024 yılı verilerine göre, ihtisas kredileri 1,2 trilyon TL’ye yükseldi ve ihtisas dışı krediler ise 14,3 trilyon TL’ye çıktı. Aynı dönemde toplam mevduatlar yüzde 28,6 artarak 18,3 trilyon TL’ye ulaştı.

Kredilerin dağılımına bakıldığında, ihtisas kredilerinde en yüksek tutar 835.2 milyar TL ile tarım kredilerine ayrıldı. Tarım kredilerini sırasıyla; diğer krediler, gayrimenkul kredileri ve turizm kredileri takip etti.

İller Bankası A.Ş’nin verilerine göre, 2024 yılında belediyelere sağlanan krediler 75.8 milyar TL düzeyine yükseldi. Bu rakam, önceki yıla kıyasla artış gösterdi.

Related Posts

Eskişehir’de zirai dondan etkilenen kiraz üreticisine destek

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (EBB), nisan ayında yaşanan zirai dondan etkilenen Mihalıççıklı kiraz üreticilerine sıvı gübre desteği verdi. EBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı eliyle yürütülen destek kapsamında 112 üreticiye ulaşıldı. Nisan …

Asgari ücrete ara zam kararına günler kaldı.. İşte ihtimaller

Temmuz ayında açıklanacak 6 aylık enflasyon verileriyle birlikte memur maaşları ve emekli aylıklarında yapılacak artış netleşecek. En düşük emekli aylığının 17 bin TL’ye yükseltilmesi gündemdeki başlıklar arasında yer alıyor. Asgari ücrete yapılacak …

Piyasalarda gerginlik tırmanıyor: Petrol piyasası için en büyük kabus!

İsrail’in İran’a saldırılarının ardından gözler, özellikle küresel petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticareti açısından kilit öneme sahip Hürmüz Boğazı’na çevrildi.

İsrail-İran gerilimi piyasaları vurdu: Küresel piyasalar diken üstünde! (13 Haziran 2025)

ABD’nin en önemli ticaret ortağı Çin ile kalıcı bir anlaşma sürecine girmesi ve diğer ülkelerle uzlaşma sağlanacağına yönelik artan beklentiler pay piyasalarını desteklerken, İsrail’in İran’a yönelik saldırısı sonrasında yatırımcılar jeopolitik …

Kamuda çalışanlar dikkat: Toplu iş sözleşmesinde ilk tarih belli oldu

Kamuda yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde kamu iş veren tarafı yarın teklifini verecek

KAAN büyük oynuyor: Endonezya Türkiye’ den 48 savaş uçağı alacak

İlk uçuşunu 21 Şubat 2024’te gerçekleştiren yerli savaş uçağı KAAN, 16 ay gibi kısa sürede ihracat rekoruna imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya’nın Türkiye’den 48 adet KAAN alacağını açıkladı. 10 milyar dolarlık anlaşmanın bir diğer önemi iki ülke arasında “ortak üretim modeli” oluşturacak olması.