Çin’de deflasyon eğilimi sürüyor

Çin’de Enflasyon Trendi Devam Ediyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mayıs 2025 verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 artarken Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 3,3 geriledi.

Haberlere göre, tüketici ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüşle birlikte deflasyon eğilimi güçlü bir şekilde devam etti.

Tüketici Fiyatlarında 27 Aydır Neredeyse Hiçbir Artış Yok

Tüketici fiyatları mayısta yıllık bazda yüzde 0,1 azalırken, gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon yüzde 0,6 arttı.

Gıda fiyatları yüzde 0,4 artarken, gıda dışı fiyatlar değişmedi. Tüketici ürünlerinin fiyatları yüzde 0,5 gerilerken, hizmetlerin fiyatları yüzde 0,5 arttı.

Enflasyonun öncü göstergesi olan TÜFE, Mart 2023’ten bu yana yüzde 1’in altında seyrini sürdürüyor.

Ocakta, Bahar Bayramı tatili sırasında harcamaların artmasıyla yüzde 0,5 yükselen endeks, şubatta yüzde 0,7, martta yüzde 0,1, nisanda da yüzde 0,1 gerilemişti.

Tüketici fiyatlarındaki durgunluk, deflasyon endişelerinin devam etmesine neden oldu.

TÜFE, 2023 ve 2024’te yıllık bazda yalnızca yüzde 0,2 arttı.

Çin hükümeti, devam eden deflasyon eğilimi nedeniyle 2004’ten bu yana yüzde 3 olan enflasyon hedefini bu yıl yüzde 2’ye düşürmüştü.

Üretici Fiyatları 32 Aydır Geriliyor

Ekim 2022’den bu yana süregelen üretici fiyatlarındaki gerileme Mayıs 2025’te de devam etti. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE, yüzde 3,3 azaldı.

ÜFE, 2022’nin son çeyreğinde başlayan gerileme 2023 ve 2024 boyunca devam etti. Endeks, 2023’te yüzde 3, 2024’te yüzde 2,2 geriledi.

İç talepteki zayıflık, yerel yönetim borç riskleri, gayrimenkul sektöründeki düşüş ve ABD’nin tarife politikasından kaynaklanan belirsizlikler, Çin’i olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Dünya genelinde Kovid-19 sonrasında gelişmiş ekonomilerde enflasyonun arttığı bir dönemde, Çin’de ters bir eğilimin hakim olduğu gözlemlenmektedir.

Related Posts

Eskişehir’de zirai dondan etkilenen kiraz üreticisine destek

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (EBB), nisan ayında yaşanan zirai dondan etkilenen Mihalıççıklı kiraz üreticilerine sıvı gübre desteği verdi. EBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı eliyle yürütülen destek kapsamında 112 üreticiye ulaşıldı. Nisan …

Asgari ücrete ara zam kararına günler kaldı.. İşte ihtimaller

Temmuz ayında açıklanacak 6 aylık enflasyon verileriyle birlikte memur maaşları ve emekli aylıklarında yapılacak artış netleşecek. En düşük emekli aylığının 17 bin TL’ye yükseltilmesi gündemdeki başlıklar arasında yer alıyor. Asgari ücrete yapılacak …

Piyasalarda gerginlik tırmanıyor: Petrol piyasası için en büyük kabus!

İsrail’in İran’a saldırılarının ardından gözler, özellikle küresel petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticareti açısından kilit öneme sahip Hürmüz Boğazı’na çevrildi.

İsrail-İran gerilimi piyasaları vurdu: Küresel piyasalar diken üstünde! (13 Haziran 2025)

ABD’nin en önemli ticaret ortağı Çin ile kalıcı bir anlaşma sürecine girmesi ve diğer ülkelerle uzlaşma sağlanacağına yönelik artan beklentiler pay piyasalarını desteklerken, İsrail’in İran’a yönelik saldırısı sonrasında yatırımcılar jeopolitik …

Kamuda çalışanlar dikkat: Toplu iş sözleşmesinde ilk tarih belli oldu

Kamuda yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde kamu iş veren tarafı yarın teklifini verecek

KAAN büyük oynuyor: Endonezya Türkiye’ den 48 savaş uçağı alacak

İlk uçuşunu 21 Şubat 2024’te gerçekleştiren yerli savaş uçağı KAAN, 16 ay gibi kısa sürede ihracat rekoruna imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya’nın Türkiye’den 48 adet KAAN alacağını açıkladı. 10 milyar dolarlık anlaşmanın bir diğer önemi iki ülke arasında “ortak üretim modeli” oluşturacak olması.