MEYVE SEÇİMİ ÖNEMLİ
Reçel için kullanacağınız meyveler olgun, kabuklu ise mutlaka diri olmalı. Meyveler arasında ezik ve çürük kesinlikle olmamalı. Böğürtlen, çilek, ahududu, dut gibi yumuşak meyvelerden reçel yapılacaksa mümkünse toplandığı gün yapılmalı.
PARLAK RENKLİ BİR REÇEL İÇİN
Reçelin kötü ve koyu bir renge sahip olmaması için kaynama sırasında tencere kapağını asla kapatmamalısınız. Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin. Böylece reçeliniz daha parlak ve berrak olacak.
LİMON MUCİZESİ
Reçel yapılırken, meyvelerin üzerine 1.5 ila 2 kilo şeker meyvenin cinsine göre de 2 ila 3 bardak su konur. Reçelin hazırlandıktan sonra kristalleşmesinin önüne geçmek için ise limon suyu veya limon tuzu kullanılır. Bu reçel piştikten sonra ve inmesinden 2 dakika önce koyulur, 2 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır.
ELMA DOĞRAYIN KIVAMI MÜKEMMEL OLSUN
Sulu olan reçelin kıvamını artırmak için, içine bir adet elmayı doğrayıp kaynatmaya devam edebilirsiniz. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmak yeterli olacaktır. Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz limon suyu ya da portakal suyu da ilave edebilirsiniz.
PÜF NOKTASI
Reçeli pişirme sırasında tahta kaşıkla hep aynı yönde karıştırmanız gerekir. Eğer karıştırma yönünüzü değiştirirseniz, reçeliniz geç kıvama gelir ya da sulanabilir. Reçelin yapımı sırasında oluşan köpükleri de, kıvamı tuttuğu zaman sıcak suya batırılmış metal süzgeç ile alabilirsiniz.