İsviçre’de burka yasaklandı

İsviçre’de Kamuya Açık Alanlarda Burka Giyilmesi Yasaklandı

İsviçre, 2009 yılında yapılan bir referandumla minare inşasını yasakladıktan sonra şimdi de başörtüsü konusunu tekrar siyasi gündemine aldı. İslam ve başörtüsü ile ilgili aldığı kararlar ve yasaklarla tartışmaların odağı olan ülke, Müslüman kadınların giyimine yönelik yeni bir yasa tasarısını onayladı. Hükümet, kamuya açık alanlarda yüzü tamamen kapatan giysileri giyenlere para cezası getirilmesini öngören tasarısını Ekim 2022’de Federal Parlamento’ya sunmuştu.

Burka Yasaklanıyor

7 Mart 2021’de halk oylaması yapılarak İsviçre’de kamuya açık alanlarda burka giyilmesinin yasaklanması kararı alındı. Bu karar yüzde 51,2 oyla kabul edildi. Ve sonunda 1 Ocak 2025 itibariyle İsviçre’de burka yasağı resmen yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle, sokaklar, toplu taşıma araçları, kamuya açık ofisler, restoranlar ve mağazalar gibi herkesin erişimine açık alanlarda yüzü tamamen kapatan giysilerin giyilmesine izin verilmeyecek.

İsviçre, bu yasa ile Fransa, Belçika, Avusturya ve Danimarka gibi yüz kapatmayı yasaklayan Avrupa ülkeleri arasına katılmış oldu. Bu kararla İsviçre, başörtüsü ve yüzü tamamen kapatan giysiler konusunda net bir duruş sergilerken, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

Nedim Şener’den Özgür Özel’e ‘Leman’ tepkisi: Ortaya çıkacak tablodan sorumlu olur

Gazeteci Nedim Şener, Haber Global canlı yayınında sözde mizah dergisi Leman’ın hadsiz paylaşımını değerlendirdi. Özgür Özel’in, konuyla ilgili açıklamalarına da yorum yapan Şener, “Özgür Özel de burada bunu ifade özgürlüğü olarak savunuyorsa kusura bakmasın ortaya çıkacak tablodan sorumlu olur yani” ifadelerini kullandı.

İstanbul’u birbirine katan suç makineleri yakalandı

İstanbul’da gündüzleri evlere girerek hırsızlık yapan iki kadın yakalandı. Şüphelilerden birinin 170, diğerinin ise 14 suç kaydı olduğu öğrenildi.

Emlak ofisinde silahlı kavga: 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bir emlak ofisinde çıkan silahlı kavgada 1 kişi öldü, 2’si ağır 3 kişi yaralandı.

İsrail’in saldırılarında bugün 69 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne sabah saatlerinden bu yana düzenlediği saldırılarda 69 Filistinli yaşamını yitirdi. 

Ankara’da CHP’li gençlere polis müdahalesi

Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100. günü sebebiyle CHP Ankara Gençlik Kolları’nın yürüyüşüne polis müdahale etti.

Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan ile açığa alınan 4 polisin, “rüşvet” suçundan Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davada, emekli Sayıştay denetçilerinden oluşturulacak bir heyetin bilirkişi raporu hazırlamasına karar verildi.