Mart Ayı Yağış Miktarında Tarihi Düşüş

Türkiye’nin Mart Ayı Yağışları Rekor Düzeyde Düştü

Bu yılın mart ayında Türkiye genelinde yağışlar, normale göre %53 azalırken, geçen yıla göre ise %59 oranında düşüş yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 Yılı Mart Ayı Alansal Yağış Raporu verilerine göre, uzun yılların mart ayı ortalama yağış miktarı metrekare başına 61,2 kilogramdı.

Geçen yıl mart ayında bu rakam 69,5 kilogramdı. Ancak bu yıl aynı dönemde yağış miktarı yalnızca 28,8 kilogramda kaldı. Böylelikle yağışlar, normal seviyeye göre %53 ve geçen yılın aynı dönemine göre %59 azaldı.

Türkiye genelinde son 35 yılın en düşük mart ayı yağışı kaydedildi. Mart ayında yağışların büyük bir kısmında Ege Bölgesi’nde %80’den fazla azalma yaşanırken, Erzincan ve Erzurum’un kuzey kesimlerinde %40’ın üzerinde artış gözlendi.

Tüm bölgelerde, yağışlar normallerin altında gerçekleşirken, Ege Bölgesi’nde %79’a varan büyük bir azalma kaydedildi. Ege Bölgesi’nde yağışlar 65, Marmara Bölgesi’nde 39, İç Anadolu Bölgesi’nde 35, Karadeniz Bölgesi’nde ise son 32 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Mart ayındaki yağışlı gün sayısı ise 6,4 olarak hesaplandı. Ankara’da metrekare başına düşen yağış en az 5,1 kilogram iken, en fazla yağış ise Tunceli’de metrekare başına 89,2 kilogram olarak ölçüldü.

Yağışlarda en fazla artış %35 ile Erzincan’da, en fazla azalma ise %91 ile Manisa’da gerçekleşti. Bazı illerde ise son 35 yılın en düşük mart ayı yağış miktarı kaydedildi.

1991-2020 yılları arasında Türkiye genelinde ortalama yağışlı gün sayısı 11,3 iken, bu yıl mart ayında bu rakam 6,4 gün oldu. Bazı bölgelerde yağışlı gün sayısı yer yer 1 güne kadar düşerken, bazı diğer bölgelerde 15-20 gün aralığında seyretti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Fatma Sevinç Çetin – Güncel

Related Posts

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

60 yaşın üstündeyseniz bunu yapmayı bırakın, ölüm riskini yüzde 26 artırıyor!

Uzmanlar, 60 yaş ve üzeri bireylerin sosyal izolasyona girmesinin, yalnızlığın yol açtığı fiziksel ve zihinsel yıpranma nedeniyle ölüm riskini yüzde 26 oranında yükselttiğini açıkladı.

Basit önlemlerle cilt kanserinden korunun

Cilt kanserinin yetişkin ve çocuklarda görebildiğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zekeriya Hannarici, korunmanın basit olduğunu ve ciltte oluşan lekelerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Elin kavrama gücü neye işaret ediyor, nasıl geliştirilebilir?

Elin kavrama gücü, tip 2 diyabetten depresyona kadar bir dizi sağlık konusuyla ilişkilendiriliyor. Peki kendi sıkma gücünüzü nasıl kontrol edebilirsiniz?

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.