Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan son dakika enflasyon ve faiz açıklaması

“`html

TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın New York Temasları ve Enflasyon Analizleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında Anadolu Ajansı’nın New York Ofisi’ni ziyaret etti. Burada, enflasyon konusunu da içeren çeşitli ekonomik meseleler hakkında soruları yanıtlayan Karahan, enflasyondaki düşüşü sadece baz etkilerine atfetmediklerini, sıkı para politikası uygulamalarının da bu durumu olumlu yönde etkilediğini ifade etti.

Yılın geri kalan bölümü için enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngördüklerini kaydeden Karahan, “Yıl sonu için belirlediğimiz yüzde 24’lük enflasyon hedefimize ulaşmak adına elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz.” şeklinde konuştu.

Sıkı para politikası yolunda ilerlemeye devam edeceklerinin altını çizen Karahan, enflasyondaki düşüşün sürdürülebilir olması açısından talep seviyelerinin dezenflasyonist düzeylerde kalmasının kritik önem taşıdığını belirtti.

“Talep koşullarının dezenflasyon sürecini olumsuz etkilemesine izin vermeyeceğiz.” diyen Karahan, bireysel döviz korumalı mevduat hesaplarından Türk lirası mevduatına geçişin, döviz hesaplarına geçişten daha fazla olduğunu vurguladı.

Karahan, gelecekteki politika faizinin belirlenmesinde en önemli kriterin dezenflasyon stratejisinin gerektirdiği sıkılığı sağlamak olacağını aktararak, “Kalıcı bir enflasyon düşüşü ve fiyat istikrarı elde edilene dek sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyon Verileri ve Ocak Ayı Gözlemleri

Enflasyonla ilgili olarak çeşitli konularda soruları yanıtlayan Karahan, özellikle “Ocak ayında enflasyon yüksek geldi ama şubatta yeniden bir düşüş gördük. Önümüzdeki dönemde enflasyon verilerini nasıl değerlendirmeliyiz?” sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

TCMB Başkanı Karahan: “Mayıs 2024’teki zirve seviyesinden itibaren yıllık enflasyonda düşüş yaşanıyor. Dezenflasyon sürecinin başlangıcındaki düşüşün bir kısmı, 2023 yazındaki dengelerin yarattığı baz etkisinden kaynaklandı. Bu bağlamda, politika faizine olan beklentileri daha sağlıklı yönlendirebilmek için aylık fiyat hareketlerine odaklanmaya özen gösteriyoruz. Mevsimselliğin etkilerinden arındırılmış ana eğilim göstergelerinin son birkaç aylık trendine önemli bir şekilde bakıyoruz. Geldiğimiz noktada ise, enflasyondaki gerilemenin, baz etkilerinin yanı sıra sıkı para politikalarının doğrudan etkisiyle gerçekleştiğini düşünüyoruz. Yılın geri kalanında ana eğilimdeki iyileşme, enflasyondaki düşüşü destekleyecektir.”

Şubat ayı ana eğilim göstergeleriyle ilgili değerlendirmesinde, mevsimsellikten arındırılmış B ve C endekslerinin sırasıyla 2024 yılında yüzde 4,3 ve 3,7 seviyelerinden 2025 yılında yüzde 2,8 ve 2,4 seviyelerine kadar gerilediğini belirtti.

“Hedeflerimize Ulaşmak İçin Gerekeni Yapacağız”

Enflasyon dinamiklerini daha iyi anlamak amacıyla alt kalemlere dikkat çekmek gerektiğini vurgulayan Karahan, mal enflasyonunun düşük kalırken, hizmet tarafındaki enflasyon oranlarının yüksek olduğunu söyledi. “Yıllık kira enflasyonu, geçen yıl yüzde 121 iken bu yıl yüzde 97 seviyesine düştü. Ancak yine de bu kalemdeki seviye yüksek ve dezenflasyon süreci oldukça yavaş ilerliyor.” dedi.

Düşük enflasyon hedeflerine ulaşmak için sıkı para politikalarını sürdüreceklerini yineleyen Karahan, “Yüzde 24 olan yıl sonu enflasyon hedefimize ulaşmak için gerekli tüm adımları atacağız.” diye ekledi.

Talep Gücü ve Cari Açık Değerlendirmeleri

Karahan, “Geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde talebin güçlü görünümünü nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

TCMB Başkanı Karahan: “Dördüncü çeyrek milli gelir verileri açıklanmadan önce talep koşullarını kartlı harcamalar ve perakende satışlar gibi verilerle izliyorduk. Söz konusu veriler, talebin biraz dirençli olduğunu gösteriyordu. Ancak, perakende satışlar açıklanana kadar olan sürecin talep görünümünde bazı belirsizlikler yarattığını gözlemledik.” açıklamasında bulundu.

Son olarak, cari dengede de olumlu gelişmelerin devam ettiğini sözlerine ekleyen Karahan, cari işlemler açığının milli gelire oranının 2024 sonu itibarıyla yüzde 0,8’e gerilmesini beklediklerini belirtti.

Reel değerlenme ve Türk lirasındaki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan Karahan, “Uygulanan para politikasının reel değeri artırmaya yönelik hedefleri yok. Ancak politikamız, Türk lirasının değer kazanımını teşvik ediyor.” ifadelerini kullandı.

Karahan, önümüzdeki dönemde de sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerinin altını çizerek, “Kalıcı fiyat istikrarı sağlanana kadar disiplinli bir yaklaşım sergileyeceğiz.” şeklinde konuştu.

“`

Related Posts

Bakır son üç ayın zirvesini gördü

Bakır vadeli işlemleri, salı günü itibarıyla pound başına 5,1 dolar seviyesine yaklaşarak son üç ayın en yüksek değerini gördü. Bu artışta, önemli borsalardaki arz darlığı ve doların değer kaybetmesi belirleyici faktörler olarak öne çıktı. ABD …

Vergi incelemeleri dijitalleşti: e-İnceleme sistemi kullanıma açıldı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Kur korumalı mevduat bakiyesi geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam Kur Korumalı Mevduat bakiyesinin 15 milyar 200 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı.

Dev kuruluştan yıl sonu altın tahmini: Beklentiler yukarı revize edildi!

Fitch, emtia piyasasına yönelik yeni beklentilerini açıkladı. Kuruluş, altın ve bakır gibi önemli metallerde fiyat tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Küresel ekonomik görünüm, piyasa tahminlerinde etkili olmaya devam ediyor

CHP’li Kış isyan etti: Vatandaş vergiye, cezaya, harca çalışıyor

CHP’li Kış, “Bu ülkede vatandaş vergiye, cezaya, harca çalışıyor, sarayın kasası büyüyor!” dedi. CHP’li Gülcan Kış, son artışlarla birlikte yurt dışı çıkış harcının 710 liraya yükseltildiğini, buna ek olarak pasaport işlemlerinde sağlık sigortası bedeli adı altında vatandaştan dört ayda tam 1 milyar lira toplandığını hatırlattı.

Ekrem İmamoğlu, iktidara seslendi: Artık gitmiyor, milletimiz nefes alamıyor; ekonomiyi batıran bu anlayış milletimize ihanet!

Ekrem İmamoğlu, iktidara seslendi: Artık gitmiyor, milletimiz nefes alamıyor; ekonomiyi batıran bu anlayış milletimize ihanet!