Rekabet Kurumu’ndan kritik karar: Fiyat belirlemede yeni dönem!

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kurumun yürüttüğü çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni kararlar, sektör soruşturmaları ve uluslararası işbirliği çağrısıyla dikkat çeken değerlendirmeler, rekabet ortamının güçlendirilmesine odaklanıyor.

REKABET KURUMU PİYASA ENGELLERİNİ HEDEF ALIYOR

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, yaptıkları çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Rekabet kurumlarının en temel sorumluluğunun, piyasada ortaya çıkan aksaklıkları gidermek, bu doğrultuda mekanizmalar geliştirmek ve piyasaya giriş engellerini azaltmak olduğunu vurgulayan Küle, “Biz de Türk Rekabet Kurumu olarak kestiğimiz cezalarla değil, düzenleyici rolümüzle piyasaya giriş engellerini ortadan kaldırıcı eylemlerimizle anılmak istiyoruz” dedi.

Küle, rekabetin en etkili düzenleme aracı olduğunu belirterek, kurum olarak görevlerinin bu ortamı tesis etmek ve yeni oyuncuların piyasaya girmesinin önünü açmak olduğunu ifade etti.

FRİTO LAY KARARI VE YENİ STANDARTLAR

Bu yıl Frito Lay’e verilen cezayı anımsatan Küle, kurumun aldığı kararların küresel düzeyde takip edildiğine dikkat çekti. Frito Lay’in küçük satış noktalarında rekabeti kısıtladığı tespitine karşı alınan kararın, ceza miktarından çok daha önemli etkiler taşıdığını belirten Küle, benzer uygulamaların daha önce farklı sektörlerde de hayata geçirildiğini söyledi.

TOFAŞ KARARI TARİHE GEÇTİ

Küle, birleşme ve devralma süreçlerinde bu yıl önemli bir ilke imza atıldığını vurgulayarak, Tofaş/Stellantis devralma kararının, yatırım ve istihdam şartına bağlanmasının Kurum tarihindeki ilk örnek olduğunu aktardı. Kararın, rekabetin dinamik etkilerini ve toplumsal refah boyutunu daha geniş şekilde değerlendiren yeni bir anlayışı temsil ettiğini ifade etti.

30’DAN FAZLA SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Yılın geri kalanında da yoğun bir tempoyla çalışmalarına devam ettiklerini belirten Küle, şu anda 30’dan fazla aktif soruşturmanın bulunduğunu açıkladı. Apple, Google, Netflix, Visa/MasterCard, Sahibinden gibi şirketlerin yanı sıra, kimya, ilaç, elektronik, hazır beton ve çimento gibi birçok sektörde soruşturmaların sürdüğünü bildirdi. Ayrıca, kırmızı et, ilaç, konteyner taşımacılığı, liman hizmetleri ve otomotiv sektörlerinde de detaylı sektör analizlerinin yapıldığını belirtti.

DİJİTAL PİYASALARDA HAKİM DURUMA ODAKLANILACAK

Küle, gelecek dönemde “hakim durum” dosyalarına daha fazla ağırlık vereceklerini açıkladı. Dijitalleşmenin etkisiyle bazı büyük şirketlerin pazar hakimiyetine kolayca ulaşabildiğini belirten Küle, bu duruma karşı daha etkili denetim mekanizmaları geliştirileceğini ifade etti.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ARTIK ZORUNLU

Rekabetin küresel boyutta denetlenmesi gerektiğini belirten Küle, büyük teknoloji firmalarının ulusal sınırları aşan etkiler yarattığını ve bu nedenle uluslararası rekabet kurumlarıyla daha sıkı işbirliği gerektiğini vurguladı.

ALGORİTMA TEMELLİ FİYATLANDIRMAYA DİKKAT

Algoritmaların fiyat belirlemede yaygınlaşmasının yeni rekabet sorunları doğurduğuna dikkat çeken Küle, fiyat sabitleme gibi ihlallerin artık yazılımlar aracılığıyla otomatik şekilde yapılabildiğini belirtti. Bu duruma karşı yapay zeka destekli denetim mekanizmalarının geliştirileceğini söyledi.

Related Posts

Tüm zamanların en çok satan otomobil motoru

Chevy Small Block fikri çaresizlikten doğdu. 1954 yılıydı ve yeni model Chevrolet Corvette otomotiv dünyasını ateşe vermedi, bu da Chevrolet yöneticilerinin ve Corvette’in babası Zora Arkus-Duntov liderliğindeki küçük bir ekibin hayal kırıklığına …

Resmi Gazete’de yayımlandı: Toplu sözleşme görüşmelerine Memur-Sen başkanlık edecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Gereğince Kamu Görevlileri Sendikaları ile Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin 2025 Temmuz İstatistikleri Hakkında Tebliği, Resmi Gazete …

Denetimler başladı: O şekilde altın alanlara büyük cezalar yolda!

Kredi kartıyla altın alıp nakde çevirenler mercek altına alındı. Bankalar ve denetim kurumları bu yöntemi kullananlara karşı harekete geçti. Hem kullanıcılar hem de kuyumcular ciddi yaptırımlarla karşılaşabilir.

Tiryakilere sigarayı bıraktıracak zam geliyor. En ucuz sigaranın paket fiyatı belli oldu

TÜİK’in enflasyon verileri sonrası sigara fiyatlarına zam geliyor. En ucuz sigara paketi 80 TL’ye yükselirken, ÖTV artışı ve KDV etkisiyle fiyatlar 11-13 TL artacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Temmuz ayı enflasyon verilerini …

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 287 milyon dolar azalışla 154 milyar 411 milyon dolara indi.

AKP’li vekil Halkbank’a sattığı AVM’yi yarı fiyatına geri aldı

AKP’li vekil Halkbank’a sattığı AVM’yi yarı fiyatına geri aldı