Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Genital Hijyeni Kolaylaştıran Sünnet

Sünnet; penisin uç kısmını çevreleyen derinin cerrahi olarak çıkarılmasına dayanmaktadır. Her yaşta yapılabilecek olan bu işlem, çocukların psikolojik ve fizyolojik gelişimini etkileyen bir faktördür. Yenidoğan dönemi, sünnet için ideal bir zamandır çünkü bilinç gelişimi henüz başlamamıştır ve yara iyileşmesi hızlıdır. Sünnet, dini nedenlerin yanı sıra genital hijyeni kolaylaştırma, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltma, HIV gibi enfeksiyonlara karşı koruma ve penis kanseri riskini düşürme gibi sağlık faydaları da bulunmaktadır.

Yenidoğan Sünneti Kimler İçin Uygundur?

Birçok aile, sünneti doğumdan hemen sonra yaptırmayı tercih etmektedir. Ancak bu karar verilirken bebeğin adaptasyon sürecinin tamamlanmış olması, genel sağlık durumunun iyi olması ve yenidoğan sarılığı gibi geçici durumların ortadan kalkmış olması önemlidir.

Yenidoğan Sünneti Nasıl Yapılır?

Sünnet işlemi, uzmanlar tarafından steril ortamlarda ve uygun cerrahi koşullar altında gerçekleştirilmelidir. Sünnet için farklı yöntemler bulunmaktadır. Özellikle “Alis Klemp” adı verilen klipsli yöntem, dikiş atılmadan yapılan bir işlemdir ve bebekler için daha konforlu bir iyileşme süreci sağlar. İşlem sonrasında ise doktorun tavsiyeleri doğrultusunda sağlıklı bir bakım süreci uygulanmalıdır.

  • Doktorunuzun önerdiği kremi düzenli olarak kullanın.
  • Klips çıkarıldıktan sonra bir hafta daha krem kullanmaya devam edin.
  • Klipsin erken düşmesi veya kanama durumunda hemen doktora başvurun.
  • Kabuklanmalar genellikle 7 gün içinde dökülür. Bu süreçte yapışıklık oluşmaması için dikkatli bir şekilde masaj yapın.
  • Bebeğinizin sünnet sonrası kontrollerini aksatmayın.

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Keneler yeni konakçı arayabilir’

Bolu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok, sokak hayvanlarının toplanmasının keneleri farklı canlılara yönlendirebileceğini belirtti. Türkiye’de 2025 yılında şimdiye dek 7 bin kene vakası görülürken, 15 kişi hayatını kaybetti.

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

60 yaşın üstündeyseniz bunu yapmayı bırakın, ölüm riskini yüzde 26 artırıyor!

Uzmanlar, 60 yaş ve üzeri bireylerin sosyal izolasyona girmesinin, yalnızlığın yol açtığı fiziksel ve zihinsel yıpranma nedeniyle ölüm riskini yüzde 26 oranında yükselttiğini açıkladı.

Basit önlemlerle cilt kanserinden korunun

Cilt kanserinin yetişkin ve çocuklarda görebildiğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zekeriya Hannarici, korunmanın basit olduğunu ve ciltte oluşan lekelerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.