TBMM’de İklim Kanunu tartışması

TBMM’de İklim Kanunu Teklifi Üzerinde Yoğun Tartışmalar

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İklim Kanunu Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmeler sona erdi. Teklif, küresel iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi hedeflerken Meclis’te ciddi tartışmalara yol açtı.

Muhalefet partileri, düzenlemenin eksiklikler taşıdığını ve karbon piyasasına yönelik ticari bir yasa olduğunu iddia ederken, iktidar milletvekilleri teklifin Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecine katkı sağlayacağını savundu.

“İklim Yasası Değil, Ticaret Yasağı!”

Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, iklim krizinin giderek artan sel, kuraklık ve orman yangınlarıyla ciddi zararlara neden olduğunu belirterek, teklifin yetersiz olduğunu ifade etti. Esen, “Eğer başarılı olamazsak, gelecek yıllarda bu sorunlar Türkiye’ye büyük zararlar verebilir” dedi.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş da teklifi, gerçek anlamda bir iklim yasası olmaktan uzak olarak tanımlayarak, “Bu düzenleme, iklim krizine etkili bir yanıt vermek yerine, emisyon ticaret sistemi oluşturmayı amaçlıyor” dedi.

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın da benzer şekilde eleştiri getirerek, teklifin doğayı korumak yerine karbon piyasasını düzenlemeye odaklandığını iddia etti.

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer ise iklim krizinin sadece çevresel bir sorun olmadığını vurgulayarak, “Bu kriz özellikle yoksulları, emekçileri ve gıdaya erişimi kısıtlı olanları en çok etkileyecektir. Ancak bu teklif, büyük şirketlerin ve sermayenin talepleri doğrultusunda hazırlanmıştır” dedi.

“Bu Düzenleme Stratejik Bir Dönüşüm Belgesi”

İktidar kanadından gelen açıklamalarda, düzenlemenin Türkiye’nin çevresel ve ekonomik geleceği için önemli bir adım olduğu vurgulandı.

MHP Ankara Milletvekili Sadir Durmaz, iklim değişikliğinin küresel bir kriz olduğunu belirterek, “Bu yasa, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesini güçlendiren önemli bir düzenlemedir” dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir ise teklifin çevrenin yanı sıra Türkiye’nin kalkınma ve ekonomi politikalarını da şekillendirecek stratejik bir dönüşüm belgesi olduğunu belirtti. Demir, “Bu yasa, vatandaşları destekleyen, teşvik eden bir düzenlemedir” dedi.

Görüşmeler Tamamlandı, Karar Bekleniyor

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin sona ermesinin ardından bir ara verdi. Ancak komisyonun yerini almaması nedeniyle oturumu saat 14.00’te yeniden toplanmak üzere kapattı.

İklim Kanunu Teklifi’nin detaylı görüşmeleri ilerleyen günlerde devam edecek. Teklifin içeriğinin nasıl şekilleneceği ve muhalefetin eleştirilerine nasıl yanıt verileceği ise merak konusu.

Related Posts

Bahçeli’nin ardından Erdoğan’dan da “İmamoğlu davası TRT’de yayınlansın” talebine yeşil ışık!

Bahçeli’nin ardından Erdoğan’dan da “İmamoğlu davası TRT’de yayınlansın” talebine yeşil ışık!

Macaristan Başbakanı Orban, Avrupa Birliği lideri Leyen’e seslendi: Gitme zamanı

Orban, 2022’den bu yana içe kapanık, daha “milliyetçi” politikalar ile Avrupa Birliği’ne karşı bir tutum izliyor

Murat Çalık cezaevinde fenalaştı, acil servise götürüldü

Ameliyat sonrası cezaevine sevk edilen Mehmet Murat Çalık, cezaevinde fenalaştı, ambulansla yeniden hastaneye götürüldü.

‘Selam söyleyin’ deyip 4 yerinden vurdu

Antalya’da bir fırında çalışan Ramazan Koçak (58), sokak ortasında tanımadığı kişi tarafından bacağından 4 kurşunla vuruldu. Şüphelinin ateş ederken iş yerinin eski sahibinin oğlu için “B.’ye selam söyleyin” dediği belirtildi.

Erdoğan’dan Terörsüz Türkiye mesajı: ‘Önümüzdeki günlerde olumlu haberlerin alınacağı bir evreye giriyoruz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Terörsüz Türkiye sürecine dair bir mesaj verdi ve “Önümüzdeki günlerde olumlu haberlerin alınacağı bir evreye giriyoruz” dedi.

Uzmanı uyardı: ‘Klima bakterisi zatürreye yol açabilir’

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Birengel, klimalardan geçen lejyonella bakterisinin zatürreye yol açabildiğini söyledi.