Telefonunuza uygulama indirirken iki kere düşünün: Tüm verilerinizi çalan casus yazılım ortaya çıktı

KoSpy Casus Yazılımı Devlet Destekli Bir Grup Tarafından Geliştirildi

Uzmanlara göre, bu casus yazılım devlet destekli bir grup tarafından geliştirilmiş olup, belirli hedef kitlelerden veri toplama amacı güdüyor. Yazılımın, Google Play Store gibi resmi bir platformda yayımlanmış olması, siber saldırganların kullandığı sosyal mühendislik ve güvenlik açıklarını istismar etme yöntemlerinin ne kadar gelişmiş olduğunu gözler önüne seriyor.

KoSpy Casus Yazılımının Özellikleri

KoSpy, birçok gelişmiş casus yazılım fonksiyonunu bünyesinde barındırıyor. Lookout’a göre, yazılım, cihazda yüklü olduğu anda SMS mesajlarına, arama geçmişine, kişisel verilere ve hatta konum bilgilerine erişim sağlıyor.

Ayrıca, cihazın dosya sistemini izleme yeteneğine de sahip. KoSpy, cihazın kamerası ve mikrofonunu, kullanıcının fark etmeden aktif hale getirerek ses ve görüntü kaydı yapabiliyor.

Bu sayede hedef kişinin günlük yaşamına dair detaylı bilgiler toplayabiliyor. Yazılımın sistem kaynaklarını minimum seviyede kullanarak uzun süre boyunca fark edilmeden çalışabildiği vurgulanıyor.

Hedef Kitle Belirliydi

Güvenlik şirketinin yetkilileri, casus yazılımın muhtemelen Güney Kore’de yaşayan, İngilizce ve Korece konuşan kişileri hedef aldığını belirtti. Ayrıca, bu yazılımın daha önce Kuzey Koreli hacker grupları APT37 ve APT43 tarafından kullanılan IP adresleri ve alan adlarıyla bağlantılı olduğu da açıklandı.

Google Hemen Müdahale Etti

Google sözcüsü Ed Fernandez, Lookout’un raporunu kendileriyle paylaştığını ve bu tür zararlı yazılımlarla ilişkili tüm uygulamaların Google Play Store’dan kaldırıldığını açıkladı. Fernandez, kullanıcıların siber tehditlerden korunması adına gerekli tüm önlemleri aldıklarını belirterek, “Google Play, Android cihazlarda bu kötü amaçlı yazılımın bilinen tüm sürümlerinden kullanıcılarını otomatik olarak koruyor” şeklinde açıklama yaptı.

Kullanıcılar Ne Yapmalı?

KoSpy olayı, siber saldırıların giderek daha sofistike hale geldiğine dair önemli bir gösterge teşkil ediyor. Uzmanlar, kullanıcıları bilinmeyen kaynaklardan uygulama indirmenin riskleri konusunda uyarıyor.
Ayrıca, cihazların işletim sistemlerinin en güncel versiyonlarının kullanılması, siber tehditlerden korunmak için kritik bir önlem olarak tavsiye ediliyor.

Related Posts

iOS 26’da çocukların güvenliği için yeni bir uygulama var

Apple’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu iOS 26 sürümü, çocukların yeni numaralara mesaj göndermek için ebeveynlerinin iznini almasını gerektirecek.

ChatGPT çöktü! Kesinti hakkında bildiğimiz her şey

En çok kullanılan yapay zeka uygulamalarından biri olan ChatGPT, kesinti problemleri yaşıyor. Birçok kullanıcı sisteme erişim sorunu ile karşı karşıya kaldı.

Bu bilgisayar insan beyninden yapıldı: Canlı gibi ömrü var

İnsanlık, yapay zeka ile imtihanının henüz başlarındayken; dünyanın diğer tarafında çığır açan bir yeniliğe imza atıldı. Avustralya merkezli Cortical Labs şirketi, insan beyin hücrelerinden geliştirilen dünyanın ilk biyolojik bilgisayarını satışa çıkardı.

Kuraklığa karşı devrim! Susuzluğu bitirecek gelişme

Dünya genelinde su kıtlığı giderek büyüyen bir sorun haline gelirken, Avustralya ve Çinli bilim insanları, güneş enerjisiyle çalışan ve havadan su üreten yenilikçi bir teknoloji geliştirdi. Balsa ağacından üretilen akıllı sünger, düşük nemli …

iPhone 17 Air hayal kırıklığı yaşatacak! Bilgiler tedarik zincirinden sızdı

Apple’ın bu sonbaharda tanıtması beklenen iPhone 17 Air, sadece 145 gram ağırlığı ve 5,5 mm kalınlığıyla “piyasadaki en ince ve en hafif” akıllı telefonlardan biri olma iddiasını taşısa da söylentiler umut verici değil.

2025 Ordu Triatlon Türkiye Kupası sona erdi

Ordu Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 6’ncısı düzenlenen ‘2025 Ordu Triatlon Türkiye Kupası’ sona erdi. Heyecan dolu yarışlarda dereceye giren sporculara ödülleri verildi. Organizasyona 20 ilden 400 sporcu katıldı.