Türk bilim insanı da katkı sağlamış: Çin’in yapay zeka destekli Ay görevi

Çin’in Ay Keşfi Programı ve Yapay Zeka Destekli Araçlar

Son yıllarda Çin, uzay araştırmaları alanında önemli bir aktör olarak kendini kanıtladı ve 2028 yılında gerçekleştirilecek olan Chang’e-8 görevi, ülkenin Ay keşfi konusundaki kararlılığının bir başka kanıtını oluşturuyor. Bu görevde ilk kez bir özel şirket olan Star.Vision, bir Çin uzay misyonunda merkezi bir rol üstlenecek. Ayrıca uluslararası iş birliği, yapay zekanın uzay araştırmalarındaki artan önemini vurguluyor.

Görev kapsamında Ay’a gönderilecek olan iki yapay zeka destekli keşif aracı, Star.Vision ile uluslararası bilim insanlarının iş birliğiyle geliştirildi. Türk bilim insanı Halil Ersin Söken de bu projeye katkı sağlayan isimler arasında yer almakta.

Keşif araçları, otonom olarak birbirleriyle etkileşim kurabilecek, veri ve görev paylaşımı yaparak tek bir robotun başaramayacağı hedeflere ulaşabilecekler. Otonom çalışma kapasitesi, Ay ile Dünya arasındaki iletişim gecikmeleri nedeniyle oldukça kritik bir öneme sahip. Yapay zeka teknolojileri sayesinde keşif araçları, Ay’ın zorlu koşullarına uyum sağlayabilecek şekilde tasarlandı.

Görevin bir diğer önemli unsuru ise Ay’da bir komuta ve iletişim merkezi kurulmasının test edilmesi. Bu merkez, gelecekte planlanan bir Ay üssünün parçası olarak düşünülebilir ve hem daha ileri keşifler hem de potansiyel insanlı görevler için bir başlangıç noktası olabilir.

Chang’e-8 görevi için devam eden hazırlıklar sırasında yapılan araştırmalar, Ay’ın karanlık yüzündeki volkanik patlamaların yaşını inceledi ve önemli bulgular ortaya çıkardı. Bu bulgular, Ay’ın jeolojik tarihi hakkında yeni bir ışık tutarak, Ay’ın karanlık yüzündeki volkanik aktivitenin daha önce düşünüldüğünden daha uzun sürdüğünü gösterdi.

Related Posts

Marvel ve G-Shock’tan 60’lara saygı duruşu: Fantastik Dörtlü koleksiyonu geliyor

Casio’nun ikonik saat markası G-Shock, Marvel Studios ile dikkat çeken bir iş birliğine imza attı. Fantastik Dörtlü serisinin yeni filmi Fantastic Four: First Steps için özel olarak tasarlanan sınırlı üretim koleksiyon, hem Marvel hayranlarını hem de …

Renault Boreal sahneye çıkıyor: Türkiye’de üretilecek, 50 ülkeye ihraç edilecek

OYAK ve Renault iş birliği ile Renault Boreal’in, Bursa’daki Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda üretileceği açıklandı.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Aracınızı ele geçirebilir! Markalardan Apple’a sert tepki

Apple, uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni nesil araç içi deneyimi CarPlay Ultra’yı geçtiğimiz ay resmi olarak duyurdu fakat lüks otomobil markaları yeni yazılımı kullanmayacaklarını açıkladı. Otomobil üreticileri Apple’ın gösterge panelini ele geçirmesini tepki göstererek yükseltilmiş yeni yazılıma karşı çıkıyor.

Telefondan ekran görüntüsünü sakın çekmeyin! Banka hesaplarınız tehlikede olabilir

Akıllı telefonlara girip tehlike saçan yeni ortaya çıktı. Özellikle galeriye sızan bu virüs ekran görüntüsü alınan kişisel bilgileri anında çalıyor.

Tarifeler yeniden gündemde: Otomobil fiyatları nasıl etkilenecek?

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı ve adına Kurtuluş Günü dediği gümrük tarifeleri 9 Temmuz’da tekrar yürürlüğe girecek. AB ile müzakereler sonuçlanmazken ABD yalnızca Çin ve İngiltere ile anlaşmaya gitmişti. Peki gümrük tarifeleri otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar…