Yağışın az olması kuzugöbeği mantarının rekoltesini düşürdü

Kuzugöbeği Mantarı: Doğal ve Değerli Bir Ürün

Kuzugöbeği mantarı, dağlık alanlarda mart ayında başlayan bir süreçle doğada kendini göstermeye başlar ve nisan sonuna kadar toplanabilir. Muğla’nın ilçelerinde doğal olarak yetişen bu mantar türü, sabahın erken saatlerinde vatandaşlar tarafından büyük çaba sarfedilerek toplanmaktadır.

Halk arasında “kara elmas” olarak da anılan kuzugöbeği, bu yıl doğada az bulunduğu için pazarlarda da oldukça sınırlı sayıda tezgahlarda yer almaktadır.

Seydikemer ilçesinde faaliyet gösteren bir firma, kuzugöbeği mantarını sipariş üzerine İngiltere, Almanya, Fransa ve İsviçre’ye ihraç etmektedir. Ancak ürünün az olması sebebiyle iç pazarda tüketilmektedir.

Firma sahibi Hasan Karabulut, 20 yıldan fazla süredir kuzugöbeği ticareti yaptığını ve 15 yıldır yurt dışına ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Ancak bu yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle ürün miktarının düşük olduğunu ifade etti.

Hava koşullarının düzelmesi durumunda ürün miktarının artacağını ve bu durumun fiyatları da olumlu etkileyeceğine dikkat çeken Karabulut, doğanın korunması ve mantarın doğru şekilde toplanması gerektiğini vurguladı.

Ürünün az olmasını insanların yanlış toplama yöntemlerine bağlayan Karabulut, kuzugöbeği tohumlarının çevreye saçılmasını sağlayarak doğanın dengesini korumak gerektiğini belirtti.

İngiltere, Almanya, Fransa ve İsviçre gibi ülkelere ihracatın devam ettiğini ve ürün talebinin olduğunu ancak fiyatların yüksekliği nedeniyle ihracata olanak tanıyamadığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Yumurta ihracatının kayda bağlanması fiyat istikrarını sağlayabilir

Yumurta Üreticileri, Ürünleri ve Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yumurta ihracatının kayda bağlanmasının kısa vadede fiyatlarda istikrar sağlayabileceğini belirterek, “Yumurta fiyatlarında uzun vadede istikrarın sağlanması için arz ve talep esnekliğini, üreticinin yatırım motivasyonunu artırmak, yumurta ürünleri sanayisinin gelişimini sağlamak öncelik olmalı” dedi.

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.

Borçlular dikkat: Resmi Gazete’de yayımlandı o tutar yükseldi!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız ödeme tutarı artırıldı. Yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamu kurumları da bu değişikliğe uyacak.