Uzmanı açıkladı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana sağlık açısından çok değerli

Geleneksel Fermantasyon Yöntemleriyle Üretilen Ekşi Mayalı Ekmek ve Tarhana Sağlığınız İçin Ne Kadar Değerli?

Modern beslenme alışkanlıklarında işlenmiş gıdaların artmasıyla birlikte, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özbek, geleneksel fermantasyon yöntemlerine dayanan ürünlerin sağlık açısından giderek daha önemli hale geldiğini belirtiyor. “Fermente yiyecekler hem lezzet hem de sağlık açısından eşsiz birer seçenek. Bu yiyecekler, probiyotikler açısından zengin olmalarıyla da bilinir. Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyon ürünleri, pişirilirken belki probiyotik bakterilerini kaybedebilirler ancak, fermantasyon sürecinde oluşan biyolojik bileşikler sayesinde sağlık açısından son derece önemli bir konuma gelirler” diyor.

Probiyotikler ve Geleneksel Gıdalar

Prof. Dr. Ahmet Özbek, fermente gıdalar hakkında bilgiler verirken, ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi geleneksel ürünlerin sağlıklı beslenmedeki yerine vurgu yapıyor. Ancak, bu ürünlerin probiyotik içerdiği yanılgısına da dikkat çekerek şunları söylüyor:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi ürünlerin probiyotik içerdiği düşüncesi yanlıştır. Çünkü bu ürünler hazırlanırken pişirme işlemi uygulanır ve bu esnada probiyotik özellik taşıyan mikroorganizmalar ölür. Bu sebeple bu gıdalar tüketilirken vücudumuza doğrudan probiyotik alımı sağlanmaz.”

“Doğrudan Faydalı Maddeler”

Geleneksel gıdaların doğrudan probiyotik içermemesinin önemsiz olduğunu belirten Prof. Dr. Özbek, şu açıklamaları yapıyor: “Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyon ürünleri, pişirme sürecinde probiyotik bakterilerini kaybetseler bile, fermantasyon sırasında oluşan biyolojik bileşikler sayesinde sağlık açısından büyük önem taşırlar. Bu süreçte, hem vücut için doğrudan yararlı olan hem de bağırsak sağlığımızı destekleyen maddeler meydana gelir. Dolayısıyla bu tür ürünler, özellikle sindirim sistemi ve genel sağlık açısından dolaylı yoldan fayda sağlarlar.”

“Geleneksel Tarifler ve Beslenme”

Geleneksel gıdaların sağlığa olan katkısından bahsederken, Prof. Dr. Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi geleneksel ürünlerin sağlıklı bir beslenme için önemini vurguluyor. “Bu gıdalar sindirim sistemine dost bir yapıya sahiptir ve doğal fermantasyon süreciyle ortaya çıkan faydalı bileşikler sayesinde, bağışıklık sistemini desteklerler. Bu nedenle geleneksel tariflere sadık kalınarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek ve tarhana, günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır” diyor.

“Turşu Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler”

Turşulardaki mikroorganizmaların probiyotik grubunda olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Özbek, bilgilerini şöyle paylaşıyor: “Probiyotikler, özellikle fermente yiyecekler kategorisinde bol miktarda bulunur. Süt ve süt ürünleri (kefir, yoğurt, ayran gibi) bu gruba dahildir. Bu mikroorganizmalar, probiyotik bakterilerin gelişmesini teşvik eden, prebiyotik özellik taşıyan mikroorganizmalardır. Bu durum, turşunun gerçekten faydalı bir katkı olduğunu gösterir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, turşu tüketiminde aşırıya kaçmamaktır. Çünkü turşunun yüksek tuz içeriği mide kanseri riskini artırabilir.”

Son olarak, sağlıklı bir yaşam için fermente gıdaların bilinçli bir şekilde tüketilmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin sağladığı faydaların farkında olunması gerektiğini belirtiyor. (DHA)


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – DEM Parti heyetinin siyasi parti ziyaretlerinde neler konuşuldu, yol haritasında neler var?

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan gölgede kalmaya kararlı
TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın ilk tuhaf Netflix sorusu; son 1 yılda kaç ay yaşlandınız?
TIKLAYIN – Benzine zam geldi: Fiyatlar gece yarısı güncellendi

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Keneler yeni konakçı arayabilir’

Bolu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok, sokak hayvanlarının toplanmasının keneleri farklı canlılara yönlendirebileceğini belirtti. Türkiye’de 2025 yılında şimdiye dek 7 bin kene vakası görülürken, 15 kişi hayatını kaybetti.

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

60 yaşın üstündeyseniz bunu yapmayı bırakın, ölüm riskini yüzde 26 artırıyor!

Uzmanlar, 60 yaş ve üzeri bireylerin sosyal izolasyona girmesinin, yalnızlığın yol açtığı fiziksel ve zihinsel yıpranma nedeniyle ölüm riskini yüzde 26 oranında yükselttiğini açıkladı.

Basit önlemlerle cilt kanserinden korunun

Cilt kanserinin yetişkin ve çocuklarda görebildiğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zekeriya Hannarici, korunmanın basit olduğunu ve ciltte oluşan lekelerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.