New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük tarifesi getireceğini açıklamasının ardından haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,21 artarak 44.396,92 puana, S&P 500 endeksi yüzde 0,34 yükselerek 6.046,40 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,74 kazançla 19.668,18 puana ulaştı.
Trump’ın tüm çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 ek vergi getireceğini duyurmasıyla, çelik ve alüminyum üreticilerinin hisselerinde dikkat çekici artışlar yaşandı. US Steel’in hisseleri yüzde 4,6, Cleveland-Cliffs’in hisseleri yüzde 17,6 ve Nucor’un hisseleri yüzde 6,3 yükseldi. Alüminyum üreticisi Alcoa’nın hisselerinde ise yüzde 3,4’lük bir değer artışı kaydedildi.
Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD tarım dışı istihdam verileri, iş gücü piyasasının gücünü koruduğunu gösterirken, piyasalarda Fed’in faiz indirimi beklentileri güçlendi. Para piyasalarında, Fed’in haziran ayında faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler arttı.
Dolar endeksi yüzde 0,25 artışla 108,30 seviyesine çıkarken, ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil faizi 2 baz puan düşerek yüzde 4,47 seviyesine geriledi.
Analistler, bu hafta Trump’ın diğer ülkelere yönelik yeni gümrük tarifelerini açıklamasının beklendiğini ve bu durumun piyasalarda ticari gerilimleri artırabileceğini belirtti. Ayrıca, Fed Başkanı Jerome Powell’ın ABD Kongresi’nde yapacağı konuşma ve ocak ayı enflasyon verilerinin piyasalarda yakından takip edileceği ifade edildi.
Öte yandan, bilançosunu açıklayan McDonald’s, ABD’deki karşılaştırılabilir satışlarının beklentinin altında kalmasına rağmen, hisseleri güne yüzde 5 yükselişle başladı.
More Stories
Altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? 11 Şubat 2025 Salı kilogram altın fiyatı…
Fidancılar Sitesi Ulaşım Sorununa Kavşak Talebi
Sinop Üniversitesi ve İŞKUR Arasında Gençlik Programı Protokolü İmzalandı