Yıllardır tabağımızda duruyor, Harvard onayladı: Aslında bir mucize

İltihaplanmayı Doğal Yollarla Önlemenin Yolu Beslenme Alışkanlıklarından Geçiyor

Harvard Health uzmanları, vücudumuzdaki iltihaplanmaları kontrol altına almanın ilaçlardan çok doğru beslenme alışkanlıklarından geçtiğini vurguluyor. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan iltihaplanmanın, vücudu korumak amacıyla geliştiği ancak kontrolsüz bir şekilde devam etmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.

İltihap Ne Zaman Düşmana Dönüşür?

Vücudun savunma mekanizması olan iltihaplanmanın, gerçek bir tehdit olmadığı durumlarda dahi devam etmesi durumunda, çeşitli ciddi hastalıkların gelişimine katkıda bulunduğu biliniyor. Kronik iltihapın, kanser, kalp hastalığı, diyabet, artrit, Alzheimer ve depresyon gibi hastalıklarda rol oynadığı belirtilmektedir.

İltihapla Mücadelede En Etkili Silah

Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Frank Hu’a göre, bazı yiyeceklerin vücutta iltihap öncülleri yarattığı, bazılarının ise iltihabı azaltıcı etkilere sahip olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Yanlış beslenme alışkanlıklarının ise iltihaplanmayı artırabileceği belirtiliyor.

  • Kronik iltihapla ilişkili riskleri artıran başlıca besinler şunlardır:
    • Şekerli içecekler ve gazlı içecekler
    • Margarin, katı yağlar, domuz yağı
    • Kırmızı ve işlenmiş etler (hamburger, sucuk, sosis)
    • Beyaz ekmek ve hamur işleri
    • Kızartmalar ve paketli atıştırmalıklar

Bu besinlerin aşırı tüketiminin sadece kilo alımına değil aynı zamanda vücutta sürekli iltihaplanmaya neden olabileceği, içerdikleri maddelerin iltihap üzerinde doğrudan etkili olduğu bilim insanları tarafından belirtiliyor.

En İyi İltihap Önleyici Gıdalar

İltihapla savaşan gıdalar genellikle doğal, renkli ve işlenmemiş gıdalardan oluşuyor. İşte iltihabı azaltmada etkili olan başlıca gıdalar:

  • Meyveler: Çilek, yaban mersini, kiraz, portakal
  • Sebzeler: Domates, ıspanak, kara lahana, pazı, brokoli
  • Yağlı balıklar: Somon, uskumru, sardalya, ton balığı
  • Kuruyemişler: Ceviz, badem
  • Tam tahıllar ve baklagiller
  • Zeytinyağı
  • Yeşil çay, bitter çikolata (ölçülü tüketildiğinde)
  • Soğan ve sarımsak

Bu antioksidan, polifenol ve sağlıklı yağlar açısından zengin gıdaların, hem iltihabı azaltmada hem de genel sağlığı korumada büyük önem taşıdığı vurgulanıyor. Besleyici bir diyetin sadece kronik hastalıkların riskini azaltmakla kalmayıp aynı zamanda yaşam kalitesini ve ruh halini olumlu etkilediği belirtiliyor.

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Keneler yeni konakçı arayabilir’

Bolu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok, sokak hayvanlarının toplanmasının keneleri farklı canlılara yönlendirebileceğini belirtti. Türkiye’de 2025 yılında şimdiye dek 7 bin kene vakası görülürken, 15 kişi hayatını kaybetti.

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

60 yaşın üstündeyseniz bunu yapmayı bırakın, ölüm riskini yüzde 26 artırıyor!

Uzmanlar, 60 yaş ve üzeri bireylerin sosyal izolasyona girmesinin, yalnızlığın yol açtığı fiziksel ve zihinsel yıpranma nedeniyle ölüm riskini yüzde 26 oranında yükselttiğini açıkladı.

Basit önlemlerle cilt kanserinden korunun

Cilt kanserinin yetişkin ve çocuklarda görebildiğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zekeriya Hannarici, korunmanın basit olduğunu ve ciltte oluşan lekelerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.